PPDIV: O ZOR nakon formiranja vlade

14.03.2014.

Predstavnici sindikata tvrde da ne bi trebalo da učestvuju dalje u pregovorima o izmenama zakona o radu dok se ne formira nova vlada.

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije (PPDIV) saopštio je danas da sindikati da ne bi trebalo da učestvuju dalje u pregovorima o izmenama zakona o radu dok se ne formira nova vlada.

"Sindikat PPDIV Srbije smatra da ne treba učestvovati dalje u pregovorima dok se Vlada ne konstituiše, dok se egzaktno ne kaže koliko će nezaposlenih biti zaposleno, kolike će nam tokom ove i narednih godina biti zarade i za koliko će se one povećavati, kao što su to vlade u Nemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama rekle i čega se pridržavaju, kao i dok ne kažu koji će to iznos minimalne zarade u dinarima biti od juna", navodi se u saopštenju tog sindikata. 

Takođe, sindikat traži da se definiše koliko će iznositi otpremnine kada radnika poslodavac proglasi viškom. 

"Srpsko društvo i privreda su na kolenima, a radnici u realnom sektoru, bez obzira da li rade u poljoprivredi ili građevinarstvu, metalskom ili hemijskom kompleksu, preradi drveta ili tekstilnoj industriji su tokom proteklih nekoliko decenija dovedeni do bede", navodi se u saopštenju sindikata. 

Sindikat ističe da je iz godine u godinu dolazilo do masovnog smanjenja broja zaposlenih u poljoprivredi, građevinarstvu i bilo kojoj drugoj privrednoj grani, porasta rada "na crno", sve nižih zarada, uključujući i minimalne zarade koje ne podmiruju potrošačku korpu. PPDIV navodi da je krajem devedesetih u realnom sektoru bilo zaposleno preko 1.200.000 radnika, a da ih je danas manje od 700.000, kao i da su plate manje, a da se minimalna zarada već dve godine ne menja i da ona od aprila 2012.godine iznosi 115 dinara po satu. 

Takođe sindikat ističe da nije zadovoljan načinom na koji se vodi socijalni dijalog. Oni navode da su sindikati tokom jeseni učestvovali u diskusiji o radnoj verziji zakona o radu, ali da nijedna njihova sugestija i predlog nisu uvaženi. 

"S razlogom smo protestvovali i štrajkovali i uspeli da zakon koji nije bio ni u vladinoj a kamoli skupštinskoj proceduri vratimo na početak", ističu u sindikatu i dodaju da ni posle tog vraćanja na početak nastavak pregovora nije doneo ništa novo. 

Sindikati u saopštenju dodaju da se predstavnici ministarstava "i dalje bez obrazloženja i argumentacije, stavljaju na stranu poslodavca".

 

Izvor: Tanjug