Protest vozača GSP-a

09.01.2014.

Stotinak vozača i kontrolora Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" protestovalo je jutros na okretnici autobusa na Zelenom vencu.

 

Miran protest članova devet sindikata iz GSP-a zbog učestalih napada na vozače i kontrolore počeo je oko 9 časova.

Predstavnica reprezentativnih sindikata GSP Mira Basta rekla je da je današnji protest miran, a da će radikalnije mere biti preduzete ako ne budu ispunjeni zahtevi vozača i kontrolora da im se osigura elementarna bezbednost na radnom mestu.

Kako je upozorila, to znači i mogućnost obustavljanja saobraćaja. 

U današnjem protestu učestvovali su samo oni vozači koji su slobodni, tako da gradski prevoz radi normalno. 

Sindikati su u sredu objavili da na današnjem protestu očekuju između 300 i 500 vozača i kontrolora. 

Zaposleni u Gradskom saobraćajnom preduzeću i kod privatnih prevoznika su u sredu ponovo uputili zahtev premijeru i ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću da se "panik-tasteri", GPS uređaji i video-nadzor u vozilima javnog prevoza trajno povežu s policijom. 

To bi, kako smatraju, vozačima i kontrolorima u vozilima beogradskih prevoznika obezbedilo neprekidan nadzor i zaštitu, kao i pomoć policije kada im je potrebna. 

Zaposleni u gradskom saobraćaju zahtevaju i da se GPS-sistemom direktno na telefon policije automatski šalje upozorenje o aktiviranju alarma u vozilu kada huligani oštećuju autobuse, piše u saopštenju Sindikata vozača, Sindikata "Sloga GSP", "Solidarnost", "Evrovozač", Saobraćajnog sindikata i Glavnog sindikata za prava radnika. 

Zaposleni u javnom prevozu zahtevaju strože kažnjavanje napadača koji, po njihovim rečima, često bivaju osuđeni na minimalne kazne. 

Oni su ranije najavili da će s protesta zahteve uputiti i ministru pravde Nikoli Selakoviću i predsedniku Privremenog organa Beograda Siniši Malom. 

Privremena gradska uprava najavila je u nedelju da će u vozilima na linijama na kojima je bilo najviše incidenata dežurati policajci u civilu, a najavljeno je i uvođenje video-nadzora u sva vozila javnog prevoza. 

Po podacima GSP, 2013. godine je bilo više od 50 napada na vozače i kontrolore u Beogradu.

Izvor: Beta