Sindikat zaposlenih u Fondu PIO najavljuje štrajk upozorenja

12.03.2014.

Predstavnici Sindikata zaposlenih u Republičkom fondu PIO najavil su danas da će organizovati štrajk upozorenja ukoliko se bude diralo u njihova primanja pre početka primene Zakona o platnim razredima u javnom sektoru i izmene Uredbe za očuvanje postojećih plata.



Predsednica tog sindikata Ljiljana Kremić izjavila je na konferenciji za novinare da zaposleni ne traže nikakvo povećanje plate, niti dodatna sredstva iz budžeta, već da povod za njihovo oglašavanje predstavlja izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) u decembru prošle godine i preporuke da se plate zaposlenih u fondu PIO smanje do 30 odsto.

Kako je navela, predstavnici sindikata u februaru ove godine održali su sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i DRI, na kome je dogovoreno da se krene u u proceduru izmene Uredbe do donošenja Zakona o platama.

Taj dogovor koji je postignut na sastanku, kako je istakla, nije ispoštovan i sindikat će zato organizovati štrajk upozorenja tokom ovog meseca, navela je ona.

Štrajk upozorenja, kako su naveli predstavnici sindikata planiran je bio za danas, ali je ta odluka prolongirana dok se ne održe izbori, kako ne bi bili zloupotrebljeni u političke svrhe.

Na konferenciji je rečeno da su zaposleni dovedeni u takav položaj zbog različitog tumačenja propisa, odnosno gde se i u koju vrstu službe RF PIO svrstava, odnosno da li pripada javnoj službi ili ne.
"Plate bi bile izuzetno male kad se odbije sve ono što nam pripada (regres i topli obrok) i ispada da bi plata nekom sa srednjom stručnom spremom bila ispod garantovane propisma", rekla je Kremić ukazujući da su zaposleni svakodnevno opterećeni novim, dodatnim poslovima.

Ona je navela primer da je složenost posla jednog samostalnog stručnog saradnika ravna obimu posla koji ima sudija opštinskog suda.

Predstavnici sindikata naveli su da bi u slučaju primene preporuke iz nalaza DRI, zaposlenima bila uskraćena isplata regresa i toplog obroka pa bi tako na primer viši stručni saradnik za rešavanje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja imao zaradu od 30.373 dinara, umesto 44.770 dinara.

Lekar veštak u prvostepenom postupku imao bi bez toplog obroka i regresa zaradu od 42.678 dinara, umesto 57.077 dinara.

Mila Đurović iz istog sindikata takođe je navela da su zaposleni došli u ovakvu situaciju jer zakonodavac zaposlene u Fondu PIO jednim zakonom svrstava u dve različite službe, "i to uvek tamo gde je nepovoljnije".

Ona je podsetila da su identičan problem zaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje rešili tako što im je omogućeno da svojim aktom i uredbom isprave sporno, kako im se plate ne bi smanjivale.

"Ne tražimo nikakvo povećanje zarada, već samo prevazilaženje situacije, Uredba na osnovu koje primamo platu trebalo bi da se izmeni i da nam se omogući da primamo platu sa mogućnošću uvećanja linearno, do 30 odsto na osnovu sopstvenih prihoda, što važi od 2001. godine", kazala je Đurović.

Preporuka DRI, kako je istakla trebalo da bi da počne da se izvršava od 23. marta.

Ukoliko do toga dođe, zaposleni u fondu PIO bi bili dovedeni u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na druge zaposlene u Organizacijama obaveznog zdravstvenog osiguranja, poručili su predstavnici sindikata.

Takođe su ukazali da su im plate od 2006. godine iste i da nije povećavan broj zaposlenih uprkos tome što imaju više posla.

 

Izvor: Tanjug