Država mora da smanji potrošnju

12.03.2014.

Građani Srbije smatraju da je država preskupa, da puno troši i da je takvo stanje u perspektivi neodrživo, pokazali su rezultati istraživanja koje je Cesid sproveo za "Blic".



Istraživanje je pokazalo da postoji opšti konsenzus da je broj zaposlenih u javnom sektoru znatno veći nego što je potrebno.

"To i ne treba da čudi, jer je broj zaposlenih u javnom i državnom sektoru skoro izjednačen sa brojem onih koji rade u privatnom sektoru", kaže izvršni direktor Cesida Marko Blagojević.

Najveći broj građana (27 odsto) smatra da bi pre svega trebalo smanjiti budžete svih ministarstava, zatim smanjiti broj zaposlenih (22 odsto), a potom i smanjiti plate u javnim preduzećima i državnom sektoru (20 odsto).

"Građani su svesni da država previše troši na samu sebe i u mnogo većoj meri su za restriktivne nego za afirmativne mere. Koju god meru smo ponudili ispitanicima, za nju je dobijena natpolovična većina, bez obzira na to da li se radi o otpuštanju (54 odsto), zaustavljanju zapošljavanja (53 odsto) ili smanjenju plata (51 odsto). Najveću podršku (76 odsto) ima stav da isključivo funkcionerima u državnom/javnom sektoru treba smanjivati plate", kaže Blagojević.

 

Izvor: Tanjug