Republika Srpska: Nezaposlenost smanjena za 2,7%

11.03.2014.

Vlada Republike Srpske je u 2013. godinu uspela da smanji broj nezaposlenih osoba u tom BiH entitetu za 2,7%.



Na sednici na kojoj je entitetska vlada razmatrala svoj rad u proteklih godinu dana, sumirani su rezultati rada. Posebno su istaknute značajne aktivnosti učinjene na sprovođenju reforme registracije poslovanja.

- Vlada RS u protekloj godini donela je odluku o vraćanju plata svim budžetskim korisnicima, u iznosu od pet odsto. Nedavno je donesena i odluka o vraćanju plata svim budžetskim korisnicima sa srednjom stručnom spremom na nivo iz 2008. godine. Odluka se odnosi na više od 14.000 budžetskih korisnika, a povećanje plata je u rasponu od 5 posto, 10 i 15 posto – saopšteno je nakon radno-konsultativne sednice entitetske vlade.

Takođe, Vlada RS navodi da je u prošloj i ovoj godini u dva navrata povećala penzije, te da su u januaru ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, uvećane za 7,3 posto.

U saopštenju su navedeni stavovi o merama preduzetim u drugim oblastima, te koji zakoni su utvrđeni s ciljem rasterećenja privrede.

- Najznačajniji projekat koji se realizuje u oblasti energenata je gasni projekat izgradnje kraka gasovoda „Južni tok“ - navodi se u saopštenju.

U 2013. godini uspostavljena je saradnja sa Republikom Srbijom u oblasti gasa, koja će se realizovati kroz razmenu iskustava i znanja u vezi donošenja potrebnih zakona, pravilnika i drugih akata neophodnih za uspešnu realizaciju projekta „Južni tok“ u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Sredinom maja 2013. godine sa predstavnicima ruskog partnera OAD „Gasprom“ Moskva usaglašeni su, tehnički aspekti projekta, a 14. juna 2013. godine potpisana je „Mapa puteva za realizaciju energetskih projekata na području Republike Srpske u okviru projekta Južni tok između Republike Srpske i OAO Gazproma“, čime su utvrđene obavezujuće aktivnosti, izvršioci i rokovi za realizaciju ovog projekta do kraja 2014. godine.

 

Izvor: FENA