Stros-Kan: Srbiji su reforme društvena obaveza

11.03.2014.

Ekonomski savetnik Vlade Srbije Dominik Stros-Kan kaže da je jasno da je Srbija počela da modernizuje svoje finansije, da reformiše svoju poresku administraciju i da smanjuje budžetski deficit.



"Neke reforme su nekada popularne, neke su manje popularne, ali ogromna nezaposlenost je i dalje toliko nepopularna da reforme zaslužuju da budu podržane. To nije političko pitanje, to je društvena obaveza", istakao je Stros-Kan za današnji "Blic".

On je naveo da sa kolegama iz francuske Merćank banke ARJIL pomaže Srbiji da još više smanji troškove i nivo javnog duga.

Prema njegovim rečima, timovi detaljno rade sa srpskom administracijom na pripremi tehničkih rešenja, kao što je privatni palsman javnog duga, omogućavajući Srbiji da nastavi da upravlja svojim dugom na moderniji način, uz niže troškove, a u skladu sa najboljim međunarodnim standardima.

Stros-Kan, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, kaže da sa svojim kolegama, bankarima iz ARJIL pomaže Srbiji u njenim odnosima sa poveriocima (kreditorima) i međuanrodnim finansijskim institucijama i savetuje Vladu kako da poboljša svoj fiskalni deficit i kako da upravlja javnim dugom.
"Vidim da je Srbija sada ozbiljno posvećena obnovi svojih javnih finasnija. Diskutovali smo o setu mera fiskalne konsolicacije i njihovo usvajanje u oktobru prošle godine je bio hrabar potez. One već daju ohrabrujuće rezultate. Odnosi sa MMF-om su zasad obnovljeni, a Srbija je takođe bila u mogućnosti da se zaduži po mnogo boljim uslovima na tržištu", objasnio je Stros-Kan.

On je naglasio da je Srbija u stanju da nastavni svoje napore sa još uravnoteženom ekonomskom strategijom.

Prema njegovoj proceni, Aleksandar Vučić je počeo da ispunjava ono što je obećao.

Stros-Kan je rekao i da je u komparativnoj perspektivi rejting Srbije gotovo ostao isti i u krizi, za razliku od velikih padova regionalnih suseda koji su na početku bili bolje rangirani.

Prema njegovom mišljenju, nedavno snižavanje kreditnog rejtinga Srbije mora se shvatiti kao prilika da se ubrzaju i prošire već započete ekonomske reforme kako bi se osigurao ekonomski i socijalni oporavak Srbije.

 

Izvor: Tajug