Sutra štrajk lekara i farmaceuta

09.03.2014.

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta pozvali su zdravstvene radnike da se 10. marta uključe u štrajk, u znak protesta zbog uvođenja "poreza solidarnosti".

 

"Porez solidarnosti", odnosno Zakon o umanjenju zarada u javnom sektoru, pogađa oko 17.000 lekara specijalista u Srbiji, koji na taj način ostaju najmanje bez jedne mesečne plate godišnje, rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić.

Ističući da je "porez solidarnosti" samo "kap koja je prelila čašu", Cvetić je upozorio da je situacija u domaćem zdravstvu iz godine u godinu sve lošija i podsetio na nagomilane probleme u tom sektoru, kao što su dotrajala medicinska oprema i loši uslovi za rad u zdravstvenim ustanovama, odlazak mladih lekara iz Srbije na rad u inostranstvo, nemogućnost zapošljavanja novih kadrova i t. d. 

"Svesni smo da sada ne možemo ništa da očekujemo od ove tehničke vlade, ali želimo da naglasimo da je štrajk u ponedeljak samo opomena i da će se naš protest nastaviti u mnogo intezivnijoj formi nakon izbora, kada bude formirana nova vlada", rekao je Cvetić. 

Štrajk u ponedeljak će, kako je naveo Cvetić, trajati od 7.00 do 19.00 sati, a podrazumevaće zakonski minimum rada, odnosno rad lekara i medicinskog osoblja sa decom, omladinom, trudnicama, ležećim bolesnicima i pacijentima sa teškim povredama i drugim hitnim i akutnim slučajevima. 

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije izvinili su se građanima zbog eventualnih neprijatnosti koje će trpeti zbog štrajka i pozvali ih da imaju razumevanja za njihov protest, te da u zdravstvene ustanove 10. marta ne dolaze bez preke potrebe. 

Predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Beograda Ljiljana Tomašić rekla je da će u generalnom štrajku učestvovati svi prestonički domovi zdravlja, četiri kliničko-bolnička centra i tri bolnice. 

Prema njenim rečima, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije okuplja oko 130 zdravstvenih ustanova, a za učešće u štrajku su zainteresovane i mnoge institucije koje nisu članovi tog sindikata.

 

Izvor: Beta