Kragujevac: Traži se direktor za preduzeće koje postoji samo na papiru

08.03.2014.

Kragujevačka uprava je po treći put raspisala konkurs za direktora "Niskogradnje”, i pored toga što preduzeće ne radi već više od godinu dana

 

To preduzeće danas postoji samo "na papiru”, pošto je početkom prošle godine ostalo bez mehanizacije i radnika, ne računajući malobrojne koji su se, sticajem okolnosti, zadržali u firmi. Uprkos tome, gradska vlast je rešena da za ovu svoju "mrtvu” firmu nađe direktora.

"To je zakonska obaveza osnivača”, rekao je na nedavno održanoj konferenciji za novinare Zlatko Milić, predsednik Komisije za imenovanje direktora gradskih preduzeća, podsećajući da za prva dva konkursa nije bilo zainteresovanih. 

"Od novog direktora očekujemo da sagleda situaciju, nakon čega ćemo znati da li "Niskogradnja” može da oživi ili će, možda, i formalno biti ugašena", objasnio je Milić.

Odluka da se ponovo pokrene komplikovana izborna procedura doneta je 28. februara, a konkurs je objavljen 5. marta, u "Službenom glasniku RS”. Na konkurs koji traje 15 dana mogu da se jave svi državljani Srbije, pod uslovom da imaju fakultetsku diplomu, radno iskustvo i da poznaju poslove kojima se "Niskogradnja” bavila.

Zainteresovani kandidati će proći pisanu i usmenu proveru, a jedan od uslova je da sačine i dugoročan plan rada preduzeća. Čak i da to nekome pođe za rukom, postavlja se pitanje ko će ispuniti taj plan, kada u "Niskogradnji”, praktično, više niko ne radi. 

"Ja mogu da sastavim plan, ali ne znam koliko to ima smisla, kada preduzeće više nema mehanizaciju, a samo formalno je ostalo da radi 16 kolega za koje nije bilo mesta u drugim gradskim firmama", rekao je za Politiku v. d. direktora Dejan Đelić, koji je bio u praznoj poslovnici "Niskogradnje”, u ulici Kneza Miloša. 

Nakon propasti preduzeća početkom prošle godine, kada je najveći broj od ukupno 250 zaposlenih, posle višemesečnih protesta, premešten u druge gradske firme, poput "Čistoće” koja je preuzela i poslove i mehanizaciju "Niskogradnje”, grad se, kao osnivač ovog javnog komunalnog preduzeća, suočio sa ogromnim dugovima prema podizvođačima radova. 

U sudskim postupcima, koji su okončani izvršnim rešenjima, sa računa grada je već skinuto više od 500 miliona dinara, rekao je Milić, dodavši da građevinska preduzeća potražuju još oko 170 miliona. Izgleda, međutim, da to nisu jedine obaveze "Niskogradnje”. 

"Mislim da su dugovi veći od 170 miliona dinara. To je, možda, bilo stanje na kraju 2013, ali meni svakog dana pristižu nova sudska rešenja. U obzir treba uzeti i račune za komunalije koji nisu plaćani mesecima, a i radnici su tužili firmu, budući da godinu dana nisu primili nijedan dinar", naveo je Đelić, dodavši da on sasvim sigurno neće biti jedan od kandidata za direktora. 

Grad je ovom svom preduzeću u jednom trenutku dugovao oko 460 miliona dinara. Danas, taj isti "grad”, koji je kumovao propasti "Niskogradnje”, raspisuje treći konkurs za direktora ove firme. Možda to učini i četvrti put, kako bi paradoksalna "obaveza osnivača” još jednom bila potvrđena.

"Niskogradnja” je osnovana 1990, a prvi problemi su se javili 2005, kada je grad doneo odluku da veliki deo poslova ovog preduzeća, koje se bavilo održavanjem ulica i seoskih puteva, ustupi privatnicima. S tim se nastavilo i kasnije, pa je poslove nasipanja i asfaltiranja, umesto jedne gradske, na kraju obavljalo više od 20 privatnih firmi. U tim aranžmanima, račun "Niskogradnje” je služio samo za odlivanje novca. Uz to, grad je ovom svom preduzeću u jednom trenutku dugovao oko 460 miliona dinara.

 

Izvor: Politika, B92