Ko će biti novi vlasnici preduzeća u restrukturiranju?

09.01.2014.

Veliki poreski dugovi preduzeća u restrukturiranju dokaz su nagomilanog neodgovornog i nedomaćinskog ponašanja i države i rukovodstava tih firmi, a konverzijom njihovih dugova u kapital ona će dobiti nove vlasnike u liku Poreske uprave, PIO fonda, javnih i komunalnih preduzeća, dok se ne privatizuju.

Kako je danas rečeno Tanjugu u Ministrarstvu privrede, ta preduzeća godišnje koštaju poreske obveznike i građane Srbije oko 750 miliona dolara i predstavljaju "rak ranu" srpske privrede, pa taj problem mora da bude što pre rešen.

Predlozi zakona o privatizaciji i stečaju, koje je vlada po hitnom postupku poslala u skupštinsku proceduru i čije se usvajanje očekuje u januaru, biće osnov za rešavanje nagomilanih problema preduzeća u restrukturiranju.

Po kompletiranju "ličnih karata" tih preduzeća, sa novim zakonima sva dugovanja i potraživanja biće konvertovana u kapital.

Najveći poverilac u tim preduzećima najčešće je država, odnosno Poreska uprava, PIO fond, javna i komunalna preduzeća, pa će oni tom konverzijom biti novi vlasnici tih preduzeća.

Iz tranzicionog fonda vlada je obezbedila sredstva za isplatu zaostalih zarada radnicima, kao i za socijalni program.

Tako čista preduzeća, bez dugova i viška zaposlenih, biće predmet privatizacije i privlačnija za pronalaženje novih vlasnika ili strateških partnera, a novi zakon o privatizaciji predviđa i različite modele privatizacija, naveli su u Ministarstvu privrede.

Sigurni smo da će, po usvajanju zakona o privatizaciji i stečaju, većina tih preduzeća završiti proces restrukturiranja po tom modelu i pre zakonom predviđenog roka do sredine godine, kao i da će mnoga pronaći nove vlasnike, kažu u ministarstvu.

Taj proces će se vršiti isključivo preko institucija sistema, pre svega Agencije za privatizaciju. To je model i pravilo koje će se odnositi na sva 153 preduzeća u restrukturiranju i ostalih 419 preduzeća u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

Od preduzeća u restrukturiranju najveći poreski dug imaju Zastava automobili - 5,27 milijardi dinara, zatim "14. oktobar" - 2,55 milijardi, Jagodinska pivara - 2,42 milijarde, Mostogradnja - 2,41 milijarda, pribojski FAP - 2,21 milijarda dinara.

Izvor: Tanjug