Državni posao u prethodnih pet godina dobilo 245.000 građana

07.03.2014.

Državni posao je u Srbiji i dalje za mnoge nedosanjani san, ali je u proteklih pet godina postao java za čak 245.000 građana.

 

Za toliko se povećao broj radnika u javnim preduzećima i administraciji. U isto vreme, ukupan broj zaposlenih, kada se posmatra i javni i privatni sektor, smanjio se za oko 300.000. Najveći teret su podneli radnici koji su bili angažovani kod privatnika.

Početkom 2009. godine u Srbiji je zvanično radilo oko dva miliona ljudi, dok ih danas radi nešto više od 1,7 miliona.

"Umesto da je bilo što više podsticaja za mala i srednja preduzeća, da uposle što više ljudi, otvarana su nova neproduktivna radna mesta u državnoj službi, koje treba „izdržavati“. Da smo toliko radnika zaposlili u fabrikama, kroz poreze i doprinose i proizvode koje bismo stvorili, imali bismo povećanje budžetskih prihoda. Ovako smo povećali opterećenja. Svi ti ljudi koji rade na izmišljenim radnim mestima nisu trošak samo kroz platu, već su koristili i neki kancelarijski materijal, telefon, grejanje...", navodi Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije. 

Rajić ističe i da je prvi čovek Ministarstva finansija sam rekao da trećina zaposlenih u državnoj službi i javnim preduzećima nema posla, a da, ipak, prima platu. 

Sigurno radno mesto, redovna zarada, mala ili skoro nikakva odgovornost - glavni su razlozi što je državni posao i dalje najpoželjnija opcija. Poslednje istraživanje Centra za visoke ekonomske studije (CEVS), „Preduzetništvo u Srbiji - nužda ili prilika“ pokazalo je da čak dve trećine građana u Srbiji želi da se zaposli u javnom sektoru. 

Rezultati ankete pokazali su da bi 30 odsto građana pokrenulo sopstveni posao, pet odsto bi radilo za platu u privatnom sektoru, a čak 65 odsto bi želelo da se „uhlebi“ u javnom sektoru. 

Direktorka CEVS-a Kori Udovički, kaže da je interesovanje građana Srbije za preduzetništvo, kao prvi izbor zapošljavanja, znatno niže od evropskog proseka, kao i da smo po tome, u poređenju sa novim članicama EU bolji samo od Slovenije.

 

Izvor: Novosti