Radna grupa za probleme Zajače

06.03.2014.

Ministar prirodnih resursa i rudarstva Milan Bačević najavio je formiranje mešovite Radne grupe koja će se ozbiljno pozabaviti problemima u rudniku Zajača.

 

Bačević je u Loznici rekao da, na žalost, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u ovom slučaju ima malo nadležnosti i da su problemi zaposlenih u rudniku više u ingerenciji drugih ministarstava - zdravlja, životne sredine, rada i socijalne politike....

On je naveo da je sve što se tiče nadležnosti tog ministarstva ispunjeno u celini i podsetio da se te nadležnosti svode uglavnom na uslove rada u rudniku, koje kontroliše rudarska inspekcija.

"S obzirom da su ovde drugi problemi u pitanju, mi jedino možemo da izađemo u susret i pomognemo posredovanjem", kazao je Bačević novinarima nakon sastanka, napomenuvši da je u pitanju rudnik u privatnom vlasništvu, i da se ne "ulazi" u to na koji način je on privatizovan.

Otvaranjem novih rudnika, naglasio je, opština bi samo od rudne rente, odnosno taksi, imala 40 odsto od ukupne vrednosti, što bi bila olakšica za lokalni budžet. Povodom nalazišta rude jadarit u dolini reke Jadar i šansama za njenu eksploataciju, Bačević je rekao da se na ovom potezu nalazi retko prirodno bogatstvo - litijum najboljeg kvaliteta.

"Želimo da na osnovu novog zakona o geološkim istraživanjima jadarit svrstamo u grupu strateških sirovina i ne dozvolimo izvoz ne samo te rude, već i ostalih plemenitih metala i retkih minerala koji su od strateškog značaja za razvoj zemlje", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, svim korisnicima ili eventualnim koncesorima postaviće se uslov da pre nego što krenu sa eksploatacijom ovde otvore rudnike i fabrike u kojima će se preradivati ta sirovina i u njima zaposle naše ljude.

"Onda će se i lokalni i republički budžeti kvalitetnije puniti i drastično smanjiti broj nezaposlenih",rekao je Bačević.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ocenio je da je ključno formiranje Radne grupe koja će se ozbiljno pozabaviti problemima u rudniku Zajača, kako bi u što kraćem roku s jedna strane imali rudnik koji će da radi, a s druge strane primenu svih mera bezbednosti i zaštite na radu, isplate zaostalih plata zaposlenima, povezan radni staž i overene zdravstvene knjižice.

"Nikome nije u interesu gašenje rudnika, ni lokalnoj samoupravi ni državi", rekao je Petrović.

Napominjujući da je veći deo zaposlenih u rudniku i dalje u štrajku, rudar Dejan Lazić je rekao da se nada da će se situacija u Zajači rešiti na najbolji način.

"U ovu nezavidnu situaciju doveli su nas nesavesnim poslovanjem i tražimo samo da se zakoni ove države poštuju", rekao je on.

Lazić je dodao da zdravstvene knjižice zaposlenima i dalje nisu overene i da su dobili uveravanja da se mogu lečiti, odnosno dobiti samo osnovnu zdravstvenu zaštitu.

"Možemo otići kod doktora da nas pregleda, ali tu se završava sva njihova nadležnost. Što se tiče daljeg lečenje to nije regulisano, jer ako nam je potrebna bilo kakva operacija ili lek koji nije predviđen da se izda bez zdravstvene knjižice, moraćemo da ih platimo po punoj ceni", rekao je Lazić.

 

Izvor: Tanjug