Predstavnici turističke industrije traže ministra turizma

06.03.2014.

Predstavnici turističke industrije Srbije zatražili su danas na Kopaonik biznis forumu da se u novoj vladi formira ministarstvo turizma, ukoliko država želi da razvija tu rastuću granu privrede.



Generalni direktor beogradskog hotela Kraun Plaza Živorad Vasić je, na panelu "Politika zaštite potrošača u Srbiji u oblasti turizma i trgovine", naglasio da hotelska industrija ima velikih problema da popuni kapacitete, kao i da mnogi veliki hoteli "zvrje" prazni, jer nema dovoljlno turista.

Vasić je rekao da to isto važi i za Kraun Plazu čije kapacitete pokušava da popuni i promoviše u inostranstvu Beograd kao turističku destinaciju. Prema njegovim rečima, država ništa ne čini da se poveća broj stranih turista, što je ključno za razvoj turizma.

Sa druge strane, država je htela da poveća PDV na turističke usluge sa osam na 20 odsto, što je besmisleno i mnogo više nego u drugim zemljama u regionu, rekao je Vasić i podsetio da su uspeli da se izbore da se PDV poveća na 10 odsto.
"Moramo Srbiju više da reklamiramo, jer zaista imamo šta da ponudimo", naglasio je Vasić.

Predsednik Upravnog odbora Horesa Tomislav Momirović je naglasio da je, bez obzira na loše uslove, Beograd "goreće tržište u hotelskoj industriji, koja se brzo razvija".

Srpsko hotelijerstvo je dobro poziocionirano u regionu i država bi morala tu delatnost više da podrži.

Predsednik Upravnog odbora udruženja turističkih agencija Jute Zoran Arsenović je naglasio da država načelno želi da razvija turizam, a nema ministra turizma.

Predstavnici trgovinskih kuća su na panelu zatražili da se država obračuna sa sivom ekonomijom, koja pravi veliku štetu trgovini i privredi u celini.

Generalna direktorka Merkatora S Stanka Pejanović je istakla da se puno priča o suzbijanju sive ekonomije, ali nema rezultata.

Pejanovićeva je kazala da taj problem dosta otežava rad trgovinskih kuća, koje nekada moraju unutar firme da subvencioniraju određene prodajne objekte odnosno da posluju u nekim delovima Srbije i bez profita, samo zbog brendiranja na tržištu.

Kako je rekla, u trgovini se posluje "na sivo" tako što se posluje sa papirima i izbegavaju obaveze, ali i na crno tako što su neke firme ođavile delatnost i nemaju zaposlene i opet posluju bez problema.

Direktor Gomeksa Goran Kovačević je rekao da suzbijanje sive ekonomije najviše zavisi od političke spremnosti za to, kao i da je veoma teško poslovati na našem tržištu, gde su male marže, kao i da je to glavni razlog zašto Srbiju zaobilaze veliki trgovinski lanci.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug