Ko su najveći poreski dužnici među preduzećima

09.01.2014.

Poreska uprava objavila je danas spisak najvećih dužnika u privredi, i među aktivnim preduzećima prvo na spisku je Zastava oružje iz Kragujevca sa dugom od oko 6,48 milijardi dinara.

Na listi najvećih dužnika među aktivnim preduzećima sledi Simpo sa dugom od 3,98 milijardi dinara, Sloboda iz Čačka sa 2,54 milijarde, Krušik iz Valjeva sa 2,19 milijardi, trstenička Prva petoletka namenska sa 1,8 milijardi, navedeno je na sajtu Poreske uprave.

Među prvih deset najvećih aktivnih dužnika na dan 20. decembra prošle godine su i kompanija Borba sa dugom od 1,72 milijarde dinara, Lola livnica sa 833,6 miliona, Mera invest - 828,86 miliona, Simeks (Simex) iz Subotice - 809,37 miliona i Montera - 806,7 miliona.

Pojedinačno, najveće poreske dugove imaju kompanije u stečaju i likvidaciji među kojima prednjači Beobanka sa 30,08 milijardi dinara, zatim Astra banka sa 19,62 milijarde, Beogradska banka sa 16,36 milijardi, Sartid sa dugom od 6,84 milijarde i Resavska banka - 6,08 milijardi.

Od preduzeća u restrukturiranju najveći poreski dug imaju Zastava automobili - 5,27 milijardi dinara, zatim "14. oktobar" - 2,55 milijardi, Jagodinska pivara - 2,42 milijarde, Mostogradnja - 2,41 milijarda, pribojski FAP - 2,21 milijarda.

Među preduzetnicima najveći dug ima zidarsko-fasaderska radnja "Zelena jabuka" iz SMederevske Palanke sa 107,9 miliona dinara. 

Poreska uprava tromesečno objavljuje spisak najvećih dužnika među preduzećima i preduzetnicima u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Kod obveznika u postupku restrukturiranja ne može doći do prinudne naplate, kao ni kod obveznika u postupku stečaja, ali se kod njih dug namiruje iz stečajne mase.

Kad su u pitanju preduzeća koja su ugašena, a koja nisu imala ni sredstava niti imovine iz koje bi mogli da se namire poverioci te je stoga dug ostao nenamiren, nema ni mogućnosti da se dug naplati jer ne postoji ni poreski obveznik niti imovina.

Među preduzećima kojima je oduzet PIB - neka su "fantomi" i "perači", a nekima je PIB oduzet privremeno dok ne otklone nedostatke koje im je Poreska uprava naložila.

Izvor: Tanjug