Radnicima Želvoza isplaćene otpremnine, okončan protest

05.03.2014.

Država je danas popodne na račun najstarije smederevske fabrike Želvoz za remont šinskih vozila uplatila novac za otpremnine, a radnici predvođeni sindikatima napustili su zgradu Opštine Smederevo koju su juče ponovo zaposeli. 



Predstavnike sindikata je o tome obavestio generalni direktor fabrike Zoran Jokić i pozvao radnike koji su se prijavili za socijalni program da dođu u fabriku da se razduže, nakon čega će im se novac uplatiti na lične tekuće račune.

Od ukupno 870 radnika, 350 njih će ostati u fabrici i nastaviti da radi, dok će preostali u zavisnosti od godina staža dobiti novac u vrednosti 300 evra po godini staža, dok će onima do 20 godina biti isplaćeno po 10 prosečnih zarada u Republici, navedeno je u saopštenju sindikata Sloga-Želvoz. 
"Zadovoljni smo postugnutim, jer će veći deo radnika nakon višemesečnih protesta i štrajkova dobiti otpremnine u skladu sa ranije dogovorenim socijalnim programom", izjavio je Miki Nojić, predsednik fabričkog sindikata Sloga.

Za one koji su ostali u fabrici sledi dalja borba za očuvanje radnih mesta, ali i nastavak isplate zaostalih zarada, dodao je Nojić.
"Mi smo do sada dobili dve minamalne zarade nakon razgovora sa ministrom (privrede Igorom) Mirovićem, a očekujemo i treću koja nam je obećana do 13. marta", rekao je on. 

Radnici Želvoza su od 15. januara bili u stalnom protestu, tokom kojeg su zaposeli gradsku skupštinu, blokirali saobraćajnice, bili u štrajku glađu zahtevajući pokretanje socijalnog programa, isplatu zaostalih zarada i otpremnina.

 

Izvor: Tanjug