Pošta: EU da nam produži monopol

04.03.2014.

Srbija će od Evropske unije tražiti prelazni rok za ukidanje monopola Pošta Srbije za dostavu pošiljki do 100 grama težine, najavila je Marija Vučinić.

 

"Sigurno ćemo tražiti prelazni rok za spuštanje te granice na 50 grama, a potpuna liberalizacija vezuje se za kraj pretpristupnih pregovora", rekla je predstavnica Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

"Eksplanatorni skrining" za poglavlje 3 posvećeno uslugama, u okviru kojeg se obrađuju i poštanske usluge, održan je u januaru, podsetila je Vučinić koja je i članica pregovaračke podgrupe za to poglavlje. Bilateralni skrining, na kojem će Srbija predstaviti stanje u uslugama u i stepen usklađenosti sa standardima EU, zakazan je za 12. i 13. mart, rekla je ona. 

Eksperti Evropske komisije istakli su na eksplanatornom skriningu, koji predstavlja pregled standarda EU i onoga što će se tražiti od Srbije, da glavni nosilac poslova primene poštanskih regulativa moraju da budu regulatorne agencije, prenela je Vučinić. 

Predsednik Saveta Republičke agencije za poštanske usluge RAPUS Dragan Đorđervić rekao je da je u Srbiji zakon o poštanskim uslugama donet 2005, a izmene 2010. i da je tada propuštena prilika da se u njega uvedu evropski standardi, pošto sadrži samo delove prve od tri evropske direktive u ovoj oblasti. 

Za donošenje novog zakona, kako je istaknuto na skupu, moraće da se čeka formiranje nove vlade, ali bi taj posao mogao relativno brzo da se obavi budući da postoji kvalitetan radni tekst u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

 

Izvor: tanjug