Budžetski deficit ove godine do 8 odsto BDP-a, najveći u regionu

04.03.2014.

Deficit budžeta Srbije u 2014. godini dostići će sedam, pa čak i osam odsto Bruto domaćeg proizvoda (BDP), što će biti najveća stopa u regionu, dok se rast BDP-a očekuje na nivou od nula do jedan odsto, ocenio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.


Učestujući u radu Kopaonik Biznis foruma 2014. Petrović je rekao da se moraju hitno preduzeti mere fiskalne konsolidacije u Srbiji i fiskalno prilagođavanje do 2017. godina, tako što bi morale da se ostvare uštede do dva odsto BDP-a godišnje u budžetu, da bi na kraju tog perioda deficit spao na dva do 2,5 odsto BDP-a.

Izdaci za penzije i plate u javnom sektoru se moraju izbalansirati, jer se u Srbiji za penzije izdvaja 13 odsto BDP-a, umesto maksimalnih 10 odsto, dok se za plate iz budžeta izdvaja 10 odsto, umesto osam odsto BDP-a, upozorio je Petrović.

U ovoj godini morale bi da se pokrenu penzione reforme, a to znači povećanje starosne granice za penziju i da se spreči prevremeni odlazak u penziju, rekao je Petrović i dodao da se u javnom sektoru moraju reformisati sistem zarada, uvođenjem platnih razreda na svim nivoima.

Kada se te reforme sprovedu, tek onda se može razmatrati eventualno smanjenje plata i penzija do kraja 2014. godine, a ne prvo to, pa onda sve ostalo, kako planiraju političari, rekao je Petrović.

U periodu od 2009. do 2013. u Srbiji je deficit budžeta u proseku rastao za 1,5 odsto godišnje brže u odnosu na zemlje regiona, a javni dug je rastao duplo brže nego u regionu, što pokazuje da se nije smanjivala javna potrošnja, već naprotiv, naveo je Petrović. 

Petrović je ukazao da su u ranijem periodu izostale mere države, kao što su reforme u 2012. godini, kako javnih preduzeća, fiskalnog sektora, tako i penzionog sistema i posledice će se osetiti već krajem 2014. godine.

Prema njegovoj oceni, javna preduzeća i banke su urušili sistem javnih finanasija, jer su oni uticale da se duplira javni dug u proteklih pet godina, a među njima su rast duga Srbijagasa na milijardu evra, Galenike na 400 miliona evra.

 

Izvor: Tanjug