Od danas važi novi Statut EPS, uskoro korporativizacija

04.03.2014.

Novi Statut javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije“ (EPS) stupio je danas na snagu, čime je, kako su istakli u tom javnom preduzeću, učinjen prvi korak u korporativizaciji EPS-a.

 



Procene su da bi novom organizacijom EPS godišnje uštedeo 36 miliona evra, odnosno 100.000 evra dnevno. 

U skladu sa Statutom pripremljene su izmene osnivačkih akata zavisnih privrednih društava u okviru sistema EPS i upućene Nadzornom odboru JP EPS na usvajanje. 

Nadzorni odbor ima rok od 15 dana da usvoji nova osnivačka akta zavisnih privrednih društava, a potom na njih saglasnost daje Vlada Srbije. 

Ovim promenama zvanično će započeti korporativizacija EPS-a, predviđena i u Polaznim osnovama za reorganizaciju EPS-a, koje je Vlada Srbije usvojila još u novembru 2012. godine. 

Cilj je da se sprovođenjem korporativizacije unutar sistema EPS ujednače poslovni procesi, obezbedi jedinstven sistem upravljanja i vođenja poslova i optimizuju troškovi u finansijama, pravnim poslovima, informaciono-komunikacionim tehnologijama, ljudskim resursima, javnim nabavkama i odnosima s javnošću. Na taj način EPS bi postao efikasniji i profitabilniji, a svi procesi jasniji.

"Kada Nadzorni odbor JP EPS usvoji izmene osnivačkih akata, zaista se i stvaraju uslovi za sprovođenje korporativizacije koja je jedini način da EPS postane efikasniji, transparentniji i da odgovornost konačno dobije ime i prezime, što je i u interesu i građana i osnivača, Vlade Srbije", navedeno je u saopštenju EPS-a.

 

Izvor: Tanjug