Radnici Želvoza u zgradi opštine Smederevo do ispunjenja zahteva

04.03.2014.

Oko 200 radnika smederevske fabrike "Želvoz" danas se okupilo u sali opštine Smederevo, i kako je izjavio predsednik Sindikata "Sloga-Želvoz" Miki Nojić, neće odatle odlaziti "dok ne vide pare na računu".

 



Nojić je naveo da im je danas dolazio zastupnik kapitala, koji je obećao da će sutra dobiti pare, dodajući da će radnici čekati u zgradi Opštine, dok se to ne dogodi.
"Do sada smo mnogo puta bili prevareni i za sada ne idemo odavde dok ne dobijemo pare, a da li ćemo štrajk i radikalizovati, to ćemo naknadno odlučiti", kazao je on.

Radnici Želvoza su 15. januara počeli protest, tako što su zaposeli prostorije Opštine Smederevo, tražeći pokretanje socijalnog programa, isplatu šest zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina za radnike koji napuštaju fabriku. 

Nojić je podsetio da su 16. februara "zamrzli" protest pošto su dobili usmena obećanja da će im do 27. februara biti dostavljena rešenja za isplatu socijalnog programa, po kojem bi se radnicima sa više od 20 godina staža isplatilo 300 evra po godini, a za one do 20 godina, po 10 prosečnih zarada u Republici. 

Protest je "odmrznut" 25. februara jer radnici nisu dobili rešenja za socijalni program, a pošto rešenja još nisu stigla u zgradu opštine danas je ušlo 200 radnika.

"Umesto realizacije programa od Ministarstva rada svakodnevno dobijamo zahteve za nekakvim dopunama dokumentacije što radnici Želvoza smatraju samo kupovinom vremena i odlaganjem dok ne prođu izbori", rekao je predsednik Sindikata Sloga-Želvoz, Miki Nojić.

 

Izvor: Tanjug