Biznis forum: Potreban konsenzus svih za reforme

04.03.2014.

Strukturne reforme mogu se sprovesti samo ako postoji konsenzus svih predstavnika političkog, ali i društvenog života, poručili su danas domaćini ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, otvarajući taj skup.



"Za reforme je potreban konsenzus svih učesnika u društvenom i političkom životu, sindikata, poslodavaca i šire javnosti, odnosno potrebno je kreiranje ambijenta za promene", poručio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

On je naveo da se o reformama za sada govori načelno, a da ne postoji "konkretna razrada" šta bi one trebalo da znače i koji su ključni reformski blokovi.
"Poruke u političkoj kampanji osim kod nekih izuzetaka ne predstavlju dovoljnu osnovu za zakučak da postoji nedovosmisleno jasna reformska agenda oko koje će se izgraditi minimalno potrebni politički ali i drustveni konsenzus", istakao je Vlahović.

On je dodao da je ponovo aktuelna dilema da li štedeti ili trošiti, da li privatizovati preduzeća ili razvijati privatni sektor, da li nam je potreban rast zanovan na investicijama ili domaćem preduzetništvu...

Prema njegovim rečima, potrebno je da se poradi na unapređenju rada nekih javnih preduzeća, jer je činjenica da najveći broj radi sa gubicima, a da ona u procesu restrukturiranja predstavljaju "rak ranu srpske privrede".

On je ukazao da bi reforme trebalo podeliti u četiri bloka: doneti novo zakonodavstvo koje će omogućiti lakše zapošljavanje, pre svega mladih ljudi, zatim sprovesti reforme penzionog sistema, rešiti probleme preduzeća u restrukturiranju, kao i sprovesti privatizaciju, a osim toga potrebno je sprovesti mere za unapređenje privrednog ambijenta kako bi se omogućlile nove investicije, ali i razvoj domaćeg privatnog biznisa.

On je rekao da su pomaci u proteklom periodu ostvareni na planu držanja pod kontrolom inflacije, stabilnosti dinara, smanjen je deficit tekućeg plaćanja. 

Ipak, kako je rekao, privreda nije na sigurnom putu izlaska iz recesije i preto opravdana opasnost da ona postane dublja.

Vlahović je još rekao je da je specifičnost ovogodišnjeg foruma to što se održava u predvečerje parlamentarnih izbora i da će od toga zavisiti i dugoročna ekonomska politika i realizacija reformskih projekata.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Toplica Spasojević naveo je da će biti potrebno mnogo znanja i dobrih poteza kako bi se sprovele reforme.
"Očigledno je da su promene spore, situacija se i u Evropi stalno menja zato u pohodu ka Evropi politička i ekonomska elita treba da se osvesti i shvati da su reforme neophodne", kaže Spasojević.

Potrebno je kako je naveo, da se postigne konsenzus oko bitnih tema kako bi Srbija krenula napred.
Ovogodišnji, 21. po redu Kopaonik biznis forum, sa temom "Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja", počeo je danas u Kongresnom centru na Kopaoniku i trajaće do 6. marta.

Kako su najavili organizatori - Savez ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora - na Forumu se očekuje oko 500 učesnika, a planirano je održavanje 11 panelnih i pet plenarnih sesija.

Pokrovitelj skupa je Vlada Srbije, a medijski partner i ove godine je Novinska agencija Tanjug. 

 

Vlahović: Dileme podgrejane u političkoj kampanji su lažne

Dileme koje su ponovo podgrejane u političkoj kampanji su u osnovi lažne, izjavio je Vlahović i istakao da je Srbiji, osim mera štednje, potrebno i povećanje investicione potrošnje.
"Nama je potrebna i štednja, i to tako što ćemo izgraditi efikasniju državnu administraciju, profitabilan rad javnih preduzeća, reformu politike subvencija, kao i eliminisati sistemske probleme u državnim bankama", rekao je Vlahović.

"Isto tako potrebno je povećanje investicione potrošnje, privatizacija preduzeća u restrukturiranju, javnih i njihovo restrukturiranje, ali isto tako je potreban i trajni ostanak države svuda tamo gde se prepoznaje jasan nacionalni interes", poručio je Vlahović.

On je ukazao da je labavija monetarna politika potebna, ali samo uz uslov da fiskalna politika postane odgovornija, odnosno da se preduzmu mere za reformisanje javnog sektora.

Rast se, kako je naveo, mora bazirati na stranim, ali i domaćim investicijama, jer se samo tako može podstaći otvaranje novih radnih mesta.

Vlahović je ukazao da se o reformama za sada govori načelno, a da ne postoji "konkretna razrada" šta bi one trebalo da znače i koji su ključni reformski blokovi.
"Poruke u političkoj kampanji osim kod nekih izuzetaka ne predstavlju dovoljnu osnovu za zakučak da postoji nedovosmisleno jasna reformska agenda oko koje će se izgraditi minimalno potrebni politički, ali i drustveni konsenzus", istakao je Vlahović.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug