Mihajlović: Štrajk u Zajači podržavale političke partije

02.03.2014.

Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović podržala je danas očekivanja rudara Zajače da se brže rešavaju njihovi problemi, koji su posledica loših privatizacija.



Ministarka je novinarima, nakon obilaska rudnika i razgovora s radnicima rekla da će predstavnici Ministarstva za rad proveriti da li se poštuje zakon o štrajku u Zajači, pošto su rudari izneli podatke da se on krši.
"Ova vlada je pre 18 meseci nasledila probleme raznih privatizacija, čiji rezultati se sada vide, jer ljudi po sedam-osam, deset meseci ne primaju plate", istakla je Mihajlović i naglasila da je posao državnih funkcionera da rešavaju probleme, a ne da ih koriste u političke svrhe. 

Mihajlović je ranije danas, posle razgovora sa građanima Loznice, rekla novinarima da ima informacije da su se predstavnici nekih stranaka "angažovali" na štrajku rudara Zajače, umesto da rešavaju njihove probleme.
"Informacija koju sam ja dobila je da je državni sekretar Borovčanin iz SPS ljudima dao šatore, a čujemo i da gradonačelnik Loznice (Vidoje Petrović, URS) obezbeđuje autobuse da bi deo rudara iz Zajače dolazio ispred Vlade Srbije i štrajkovao", rekla je Mihajlović.

"Veći deo rudara je počeo da radi, dok manji deo i dalje štrajkuje. SNS nije učestvovala u privatizaciji Zajače, a oni koji jesu sada prave dodatne probleme", navela je ministarka.

Ona je objasnila da u privatnoj kompaniji država može da pomogne u rešavanju problema sa zdravstvenim osiguranjem, ali i da nadležni organi, u ovom slučaju rudarska inspekcija, provere da li se poštuje zakon.
"U narednih nekoliko dana rudari će dobiti sve informacije", naglasila je ministarka. 

Mihajlović je najavila i da će od nadležnih organa zatražiti informacije dokle se stiglo sa istragom poslovanja topionice rudnika Zajača, kod Loznice, koji je u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića, te da će se založiti da tim za borbu protiv kriminala i korupcije da pokrene posebno istragu o uvozu opasnog otpada iz Australije.

Ona je za Zajaču kod Loznice rekla da je to jedna od crnih rupa u Srbiji.
"Ministarstvo životne sredine je prošle godine pokrenulo delimičnu remedijaciju i izdvojeno je 285 miliona dinara kako bi se rešilo pitanje zagađenog zemljišta", dodala je Mihajlović. 

Ona je zaključila da se više neće dozvoliti da se kao ranijih godina ne zna gde se otrovan otpad odlaže.

Prema njenim rečima, ministarstvo je izdvojilo skoro 300 miliona dinara za sanaciju zemljišta, čime će ljudima konačno biti omogućeno da tu zdravo žive.

Mihajlović je istakla da je ovo 19. put da sa svojim saradnicima razgovara sa građanima i da je najveći broj pitanja bio vezan sa zapošaljavanje i ekonomsku sferu.

Odgovarajući na pitanja novinara o stanju u Viskozi, ministarka je rekla da mora da se izvrši detaljna istraga vezana za to preduzeće.
"Kako je moguće da se pored policije svaki dan nešto iznosi iz preduzeća", upitala je ona.

Mihajlović je dodala da će proces restrukturiranja Viskoze trajati do kraja ove godine.

 

Izvor: Tanjug