Senat privrede Srbije - most u saradnji sa zemljama EU

01.03..2014.

Senat privrede Srbije osnovan je da bi se, preko Austrije, unapredila privredna saradnja Srbije sa ostalim članicama Evropske unije i privukle investicije iz tih zemalja, izjavio je danas predsednik Senata, Mihailo Crnobrnja.


Cilj Senata privrede Srbije je i promocija izvoza iz Srbije, preko Austrije, u ostale zemlje EU i jačanje odnosa sa spoljnotrgovinskim partnerima, rekao je Crnobrnja, gostujući na RTS-u.

Senat privrede Srbije treba da bude most u saradnji između malih i srednjih preduzeća iz Srbije i tih zemalja, kazao je Crnobrnja.

On je ukazao da taj senat nije zamena za Privrednu komoru Srbije ili Agenciju za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA).

Senat će, kako je najavio, raditi na svemu što doprinosi poboljšanju privredne saradnje, izvoza i privlačenja investitora iz Austrije i zemalja EU, ali i na kulturnoj i umetničkoj saradnji.

Crnobrnja je ukazao da je osnivačka skupština senata održana pre nedelju dana i da je ta organizacija još uvek "u pelenama", kao i da ne očekuje da će njegove članice biti preduzeća sa 5.000 zaposlenih, već mala i srednja preduzeća, koja žele da sarađuju sa Austrijom.

On je dodao da su prepreke većim stranim ulaganjima u Srbiju, do sada, bili nedorečenost i česta promena propisa, neadekvatan privredni ambijent i politička nestabilnost

Crnobrnja takođe kaže da, kao ekonomista, ne vidi perspektivu u podsticajima za investitore, umesto čega treba imati dobro organizovan i uređen privedni ambijent, kao što je slučaj u Danskoj i Holandiji, gde takvi podsticaji ne postoje. 

 

Izvor: Tanjug