Radnici Standard Kostolca traže 33 plate

28.02.2014.

Zaposleni u Standard Kostolac započeli su protestne šetnje u tom gradu sa zahtevom da im se isplate 33 zaostale zarade i regulišu prava iz radnog zakonodavstva.

 

 

Glavni poverenik sindikata "Standard Nezavisnost", Perica Rajković rekao je da zaposleni nemaju povezan radni staž, niti zdravstvene knjižice.

Ta firma je izdvojena iz sistema Elektroprivrede Srbije 2004. godine, a trenutno je zaposleno oko 160 radnika, naveo je Rajković. 

Svakodnevne protestne šetnje su juče započele dve sindikalne organizacije - EPS Standard i Standard Nezavisnost, a protesti se neće održavati vikendom. Rajković je kazao da je to preduzeće u nadležnosti Agencije za privatizaciju, ali da se tu ništa ne dešava. 

"Standard Kostolac" je 90 odsto u vlasništvu države, a 10 odsto je društveni kapital. 

Protestne šetnje će se održavati svakodnevno u Kostolcu, a ukoliko niko od nadležnih ne bude reagovao u roku od sedam dana štrajk će biti radikalizovan u okvirima zakonom dozvoljenih sindikalnih aktivnosti, kao što je odlazak pred zgradu vlade i ministarstva, štrajk glađu i drugo, poručuju sindikati. 

Privredno društvo za trgovinu i ugostiteljstvo Standard iz Kostolca je preduzeće koje se bavi ishranom radnika EPS - a Elektroprivrede, ali i komercijalnim delom poslova. 

U sastavu Standarda se ubrajaju hotel-restoran Kostolac, kao i restorani Dunavski dragulj, Viminacijum i Putnik.

 

Izvor: Tanjug