Hrvatska petu uzastopnu godinu u recesiji

28.02.2014.

Hrvatska ekonomija je prošle godine potonula jedan odsto, obeleživši petu uzastopnu godinu u recesiji, pokazali su zvanični podaci u Zagrebu.

 

Prema prvoj proceni hrvatskog Zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod (BDP) je u poslednjem kvartalu 2013. smanjen 1,2 odsto u odnosu na isti period lane, pre svega zbog pada izvoza, prenosi Frans pres.

Četvrti kvartal 2013. deveti je uzastopni u kom je BDP u padu. Ekonomija Hrvatske, koja je u julu postala članica EU, ne beleži rast od 2009, opterećena lošim uslovima na tržištu rada i slabom poslovnom klimom.

Makroekonomski rezultati posebno su zabrinjavajući, budući da su industrijska proizvodnja i izvoz robe prošle godine smanjeni dva odnosno šest odsto, dok je nezaposlenost skočila na 22 odsto.

Lokalni ekonomski stručnjaci upozoravaju da visok pesimizam koji vlada medju proizvodjacicma i potrošačima negativno utiče na potrošnju, proizvodnju i investicije. Vlada u Zagrebu je revidirala naniže prognozu privrednog rasta za 2014, na svega 0,2 sa 1,3 odsto, koliko se ranije očekivalo. Analitičari, medjutim, očekuju negativan rast od 0,4 odsto.

 

Izvor: Tanjug