Segol: O ZOR-u se ne može odlučivati u jednoj kancelariji

28.02.2014.

Povlačenje Zakona o radu u Srbiji bilo je neizbežno jer, ovdašnji sindikati smatraju da bi se predložena rešenja prelomila isključivo preko leđa radnika, a o izmenama tako važnog zakona ne može se odlučivati bez uvažavanja mišljenja svih socijalnih partnera, izjavila je generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata (EKS) Bernadet Segol.



"O Zakonu o radu se ne može odlučivati u jednoj kancelariji i pristup od vrha ka dnu nije način na koji možemo stvoriti održivost reformi, jer važno je da se pregovara sa kljucnim i relevantim ljudima", kazala je Segol za Tanjug tokom posete Srbiji.

Ona je navela da je socijalni dijalog jedan od najvažnijih segmenata da bi reforme koje se planiraju bile održive i da bi se obezbedio privredni i društveni napredak i da za važna pitanja poput Zakona o radu, odluke ne bi trebalo da se donose bez konsultacija sa sindikatima.

Kako je istakla Segol, zajedničko delovanje dva sindikata u Srbiji (S S S S i UGS Nezavisnost) dobar je korak napred i važno je da te dve sindikalne organizacije sarađuju u vreme ekonomskh i socijlanih promena.

EKS će im dati punu podršku u daljim nastojanjima da se unapredi radno zakonodavstvo, ukazala je ona.
Evropska konfederacija sindikata danas objedinjuje 85 nacionalnih sindikalnih saveza i 10 granskih federacija u 36 zemalja Starog kontinenta, a S S S S i UGS Nezavisnost mogli bi da postanu punopravni članovi budući da je Srbija započela proces pregovora za članstvo u EU.

Sagovornica Tanjuga smatra da je povlačenje Zakona o radu u Srbiji bio dobar potez budući da su postojala velika neslaganja sindikata i poslodavaca.
"Ne mogu ja da kažem šta tačno treba da se promeni, građani i donosioci odluka u Srbiji treba da identifikuju koje izmene su potrebne", kazala je ona.

Prema njenim rečima, sukob i neslaganje sindikata i poslodavaca uobičajena su pojava u mnogim državama i potreban je 
proces stvaranja poverenja i valjano i pravovremeno identifikovanje problema.

Najveći problem u Srbiji predstavlja visoka stopa nezaposlenosti, kao i veliki broj radnika koji rade neprijavljeni kod poslodavca, nedostatak kontrole primene kolektivnih ugovora, što sve skupa, kako je rekla, onemogućuje dostojanstven život građana.

Osvrćući se na probleme i proteste koji su se nedavno dogodili u Bosni, ona je rekla da postoje velike sličnosti kada su u pitanju ekonomski i socijalni problemi u svim državama bivše SFRJ.

Kako je ocenila, najveći problem predstavlja osećanje izolovanosti, pa je važno da postoji saradnja naročito između sindikata.

Suzan Segol je u poseti Srbiji bila na poziv lidera S S S S i UGS Nezavisnost, Ljubisava Orbovića i Branislava Čanka, a tokom posete imala je i sastanke sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na tom sastanku rečeno je da će Srbija nastaviti sa reformama, među kojima je jedan od prioriteta usvajanje Zakona o radu, kao i da će Vlada Srbije i ubuduće sarađivati sa predstavnicima sindikata, kako bi se pronašlo obostrano prihvatljivo rešenje.

Na sastanku je rečeno da su sindikati opredeljeni za održive reforme i u čitavoj Evropi se zalažu za jaku socijalnu dimenziju, koja se fokusira na interesima radnika i brzi razvoj ekonomije.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug (screenshot)