Pred rešenjem za FAP

28.02.2014.

Radna grupa za Fabriku automobila Priboj (FAP) saopštila je danas da je Vladi Srbije preporučila da nastavi pregovore sa renomiranim finskim proizvođačem specijalnih kamiona, kompanijom Ou Sisu Auto, sa ciljem da ta kompanija postane vlasnik FAP-a.


Finska kompanija je zainteresovana za preuzimanje 100 odsto vlasništva nad FAP-om, u kojem bi proizvodila svoj poznati visoko specijalizovani model kamiona za polarne uslove "Sisu polar", precizirala je Radna grupa.

To je ishod višemesečnih napora vlade da reši problem pribojske fabrike, posle obećanja prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića radnicima da FAP neće biti ugašen, već restruktuiran, odnosno da će biti pronađen strateški partner.

On je najavio formiranje radne grupe, koja će biti angažovana na traženju rešenja za FAP.

"Ja ću nadgledati njihov rad, da bih mogao da garantujem za dogovoreno", naglasio je Vučić radnicima FAP-a u štrajku, sa kojima je krajem oktobra prošle godine razgovarao u Priboju.

Kompanija Sisu Auto je 24. februara uputila Vladi inicijalnu ponudu za preuzimanje FAP-a uz uslov da dugovi FAP-a budu rešeni i bez povezanih društava.

U saopštenju Radne grupe za FAP, koje je dostavljeno Vladi Srbije, a pročitano novinarima nakon sastanka, navedeno je da očekuju od novog vlasnika da zadrži postojeće radnike i da donese nove tehnologije, znanja i tržišta.

Finska kompanija, kao potencijalni novi vlasnik FAP-a, namerava da, osim kompletnih kamiona, u Priboju proizvodi osovine i ostale komponente za druge modele kamiona, kao i delove svog vojnog programa.

Radna grupa smatra da bi preuzimanje FAP-a od strane finske kompanije omogućilo da se u Priboju očuva proizvodnja kamiona konkurentnih i po kvalitetu i po ceni, a za koje postoji tražnja na mnogim inostranim tržištima, što bi doprinelo upošljavanju postojećih radnika, a posebno otvaranju novih radnih mesta za mlade inženjere i ostale stručne radnike.

Specijalni kamioni kompanije Sisu Auto baziraju se na motorima i tehnologiji Mercedes-Benz najnovije generacije, pa će ta tehnologija na ovaj način posredno stići i u pogone FAP-a, navedeno je u saopštenju.
Fabrika automobila Priboj jedini je proizvođač teških privrednih vozila u Srbiji, a osnovana je pre šest decenija, 30.oktobra 1953.

Marta 2010. najavljivano je sklapanje ugovora FAP-a sa kineskom kompanijom "Dong feng", najvećim proizvođačem kamiona u Aziji, ali su pregovori sa kineskom firmom okončani neuspešno.

Odbor Skupštine Srbije je u decembru 2010. preporučio Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu ekonomije da deo FAP-a, bude posebno privatizovan, i to pogon koji je proizvodio kočionu tehniku,i koji je poslovao uspešno.

Tender za prodaju 86,49 odsto kapitala FAP-a je objavljen u januaru 2012. a ponudu za kupovinu dostavio je ukrajinsko-britanski konzorcijum (Finkom Kapital iz Kijeva i Team Constructions Investments iz Londona).

Ni ovi pregovori nisu završeni s pozitivnim ishodom, pošto je ponuđač dostavio izmene i dopune ugovora o prodaji koje, kako je Agencija za privatizaciju tada saopštila, nisu prihatljive, jer značajno menjaju strukturu transakcije i međusobna prava i obaveze ugovornih strana, te je tender proglašen neuspelim.

 

Izvor: Tanjug