Radnici zabrinuti za budućnost Zastava oružja

28.02.2014.

Predsednik Sindikalne organizacije "Zastava oružje" Dragan Ilić izjavio je danas da su radnici zabrinuti za budućnost te fabrike, jer je ostala bez tri miliona evra koliko je imala na računu Univerzal banke u trenutku kada je doneta odluka o njenoj likvidaciji.



"Zahvaljujući uplati po osnovu realizacije međunarodnog ugovora za transfer tehnologija, fabrika je u Univerzal banci nekoliko dana na računu imala tri miliona evra i bila je u proceduri za dobijanje investicionog kredita vrednog pet miliona evra", rekao je Ilić za Tanjug.

Objašnjavajući da je kreditnim sredstvima trebalo osavremeniti procese termičke obrade i druge delove proizvodnje kako bi se realizovali drugi međunarodni ugovori, Ilić je naveo da je rukovodstvo "Zastava oružje" pokušalo da interveniše da se fabrici prebaci tih tri miliona evra, ali je odgovoreno da će to moći jedino iz stečajne mase.

"Mi smo sada u ozbiljnom problemu. Preduzeća odbrambene industrije, među kojima je i "Zastava oružje" nemaju budućnost ako nema podrške banaka", ocenjuje on i navodi da je sve manje banaka koje hoće da svoje račune stave na raspolaganje za transfer sredstava po osnovu proizvodnje, naoružanja i opreme.

Ilić smatra da je odgovornost zbog nastale situacije na rukovodstvu fabrike, ali i na, kako kaže, Narodnoj banci Srbije, jer fabrika sad nema sredstava da modernizuje pojedine delove proizvodnje, čime je ugrožena realizacija drugih međunarodnih ugovora, a time i, koliko već sutra, isplata zarada zaposlenima.

 

Izvor: Tanjug