Stejsi Kenedi na čelu Američke privredne komore u Srbiji

28.02.2014.

Američka privredna komora (AmCham) u Srbiji izabrala je večeras novog predsednika, direktorku kompanije Filip Moris Internesenel zadužena za Srbiju, južnu i centralnu Evropu Stejsi Kenedi, koja je poručila da će ta privredna asocijacija nastaviti da unapređuje poslovnu klimu u Srbiji u cilju privlačenja investitora.

Maja Piščević

Na generalnoj skupštini AmCham u hotelu "Kraun Plaza", Kenedi je u svojoj prezentaciji poručila da će ključni fokus biti u pomaganju državi Srbiji da poboljša konkurentnost privredi, kao i zakonodavni okvir.

Ona je istakla da će AmCham i dalje biti edukator u Srbiji.

"Očekujem fantastičnu 2014. i 2015. godinu", naglasila je Kenedi govoreći o aktinovnostima Američke komore u narednom periodu.

Funkciju predsednika do sada je obavljao Miloš Đurković, inače direktror predstavništva američke kompanije Hjulit Pakard.

"Želimo da intenziviramo dijalog sa državnim institucijama i drugim privrednim subjektima, kako bismo zajedno pospešili ekonomski razvoj zemlje, privukli nove investicije i stvorili uslove za otvaranje novih radnih mesta. Naši zajednički napori su usmereni ka rešavanju regulatornih problema i važnih pitanja za privredu, kao što su reforma radnog zakonodavstva, povećanje likvidnosti u privredi i smanjivanje sive ekonomije", istakla je Kenedi.

Američka komora, kako je rekla, podržava proces evropskih integracija Srbije koji predstavlja najvažnije pitanje za Srbiju.

Želim da naglasim da će i u narednom periodu Američka privredna komora dati svoj puni doprinos ubrzanju ovog procesa", rekla je Kenedijeva.

Zamenik šefa misije ambasade SAD u Beogradu Gordon Duguid je ocenio da je ekonomsko stanje Srbije veoma osetljivo i da će za našu zemlju presudno biti da li će se sprovesti reforme.

On je kazao da se Srbija bori za ekonomsku poziciju na Balkanu i u svetu i da će SAD nastaviti da pomaže Srbiji kako da se izbori sa glomaznom birokratijom i Vladi Srbije da se učlani u EU.

Prema njegovim rečima, u Srbiju je više od 120 američkih kompanija investiralo više od 3,7 milijardi dolara i ti poslovi su direktno zaposlili 15.000 stanovnika Srbije, a indirektno mnogo više. On je dodao je SAD unela u Srbiju i nove tehnologije.

Ministar kulture Ivan Tasovac je na svečanosti poručio da je veoma važno da se stalno investira novac u kulturu, jer jedino tako promene mogu da postanu stvarne, pošto jedino kultura može da menja ljude na bolje.

Američka privredna komora u Srbiji je večeras na 13. godišnjoj skupštini glasanjem predstavnika kompanija članica izabrala nove članove Upravnog odbora te organizacije.

Za prvog potpredsednika je izabran predsednik Ižvršnog odbora Rajfajzen banke u Srbiji Zoran Petrović, a za člana odbora bez portfelja Boris Vujičić iz kompanije Trizma.

Izvršna direktorka američke komore Maja Piščević je kazala da će u drugoj polovini godine biti održana velika investiciona konferencija u saradnji sa američkim komorama u Jugoistočnoj Evropi.

Đurković je napomenuo da AmCham okuplja više od 190 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su do danas investirale više od 14 milijardi evra u Srbiju i zapošljavaju više od 100.000 ljudi.

Američka privredna komora u Srbiji dodelila je večeras prvi put nagrade "Lideri promena“ u ukupno šest kategorija za koje su glasali članovi komore.

Prepoznati kao modeli ponašanja u poslovnom svetu po inovativnosti, rezultatima, etičnosti, društveno odgovornom ponašanju, nagrade su dobili kompanija SBB, Stejsi Kenedi iz Filip Morisa, Jasmina Knežević iz Bel Medika, Miloš Blagojević iz kompanije "Coca Cola Hellenic" i Fond Ana i Vlade Divac, specijalnu nagradu dobila je kompanija "Nordeus".

Svečanosti je prisustvovao veliki broj članova AmCham, privrednika i bankara.

 

Izvor: Tanjug