SIEPA: O politici podsticaja investitorima odlučivaće nova vlada

27.02.2014.

Vršilac dužnosti direktora SIEPA Vladimir Milenković izjavio je večeras da će Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) nastaviti da radi, ali će o politici podsticaja investitorima za otvaranje novih radnih mesta odlučivati nova vlada.



Do sada su postojale uredbe o tome koje su se obnavljale svake godine i o tome će odlučiti nova vlada, rekao je Milenković na prvom ovogodišnjem skupu Slovenačkog poslovnog kluba.
"SIEPA će opstati", kazao je Milenković i dodao da će nova vlada ili doneti novu uredbu ili zaključak o nekom novom zakonu koji će regulisati pitanje podsticaja.

Prema njegovim rečima, taj novi zakon ili uredba trebalo bi da bude "više fer prema svim investitorima, jer će sve biti bolje opisano i transparentnije u budućnosti, i u skladu sa evropskim standardima".

Subvencije po radnom mestu nisu, kako kaže, ključni faktor prilikom odlučivanja investitora da li će investirati u Srbiju ili neku drugu zemlju u regionu, već o tome odlučuju razni makroekonomski i mikroekonomski faktori kao što je pitanje da li postoje sirovine, dobavljači, infrastuktura, pa i kadrovi.

"Buduća vlada treba da donese odluke kakva će biti naša ekonomska politika, koliko ćemo i gde ulagati novac ili subvencije u buduće investicije, bilo strane bilo domaće i na šta ćemo se koncentrisati, šta ćemo praviti", rekao je Milenković i izrazio nadu da će Srbija u bliskoj budućnosti doneti jasno definisanu ekonomsku politiku.

On je podsetio da je SIEPA podržala 17 investicionih projekata slovenačkih kompanija vrednosti preko 110 miliona evra, koje su otvorile skoro 4.000 radnih mesta, a odobrena sredstva su 21 milion evra.

Milenković je pozvao slovenačke investitore da dođu u Srbiju i sarađuju sa našim preduzećima, a ambasador Slovenije u Beogradu Franc But je najavio nove slovenačke investicije u Srbiji.

Milenković i But su ocenili da je ekonomska saradnja Srbije i Slovenije veoma dobra, ali da postoji potencijal za njeno unapređenje.

Slovenija je u 2013. godini bila na devetom mestu izvoznika spoljnotrgovinskih partnera Srbije, naveo je Milenković i dodao da je, prema podacima SIEPA, Slovenija od 2000. godine investirala više od milijardu evra i da se nalazi na osmom mestu kao zemlja investitor, a najznačajnija srpska investicija u Sloveniji bila je kada je „Nektar" kupio „Fruktal" 2011. godine.

 

Izvor: Tanjug