Još jedan minimalac za radnike Farbike vagona Kraljevo

27.02.2014.

 

Predstavnici Štrajkačkog odbora Fabrike vagona Kraljevo postigli su dogovor sa ministarstvom privrede da zaposlenima sutra bude isplaćena još jedna minimalna plata, druga od ukupno pet ranije usaglašenih.



Dogovoreno je, takođe, da se nastave pregovori o zahtevima radnika Fabrike vagona, koji traže isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica.

Predsednik Štrajkačkog odbora Nenad Terzić izjavio je za Tanjug da, pošto se pregovori nastavljaju, štrajkači neće blokirati saobraćaj u Kraljevu.

"Dogovoren je još jedan sastanak sa ministrom (privrede Igorom) Mirovićem do 7. marta, kako bismo dogovorili dinamiku isplate još tri minimalca. Na sastanku u Beogradu sa Mirovićem smo razgovarali i o socijalnom programu za radnike Fabrike vagona, ali će biti potrebno da se sačeka formiranje nove Vlade Srbije", rekao je Terzić.

On kaže da je ministar Mirović tražio od zastupnice kapitala u Fabrici vagona da pripremi predlog socijalnog programa za radnike, kao i da se očekuje da radnicima uskoro budu overene i zdravstvene knjižice.

Terzić je dodao da će ministarstvo privrede na zahtev radnika poslati kontrolu u Fabriku vagona kako bi se preispitao rad uprave.

Radnici Fabrike vagona su u štrajku već osam meseci, i za to vreme nisu primili ni dinar, iako im se duguje u proseku 18 plata.

Oni su od 10. do 18. februara neprekidno držali u blokadi prugu u Kraljevu, koja vodi ka Kosovskoj Mitrovici i Požegi.

Njima je 19. februara isplaćen jedan "minimalac", a sada treba da im bude isplaćen drugi od ukupno pet, koliko je bilo dogovoreno da bi odblokirali saobraćaj u Kraljevu.

Izvor: Tanjug