Poslodavci nezadovoljni načinom kako se upravlja PIO fondom

26.02.2014.

Predstavnici Unije poslodavaca izrazili su danas nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja PIO fondom, posebno kada je reč o imovini koja se iz meseca u mesec uvećava, a menadžment ne čini ništa da se ona stavi u funkciju



Predstavnik Unije poslodavaca Dragoljub Rajić je na konferenciji za novinare kazao da već dve godine od članova dobijaju materijale koji ukazuju da u PIO fondu postoji ne samo korupcije, nego jos veći problem - da direktor nije pravovremeno reagovao i zaštitio imovinu fonda.

Rajić je kazao da 28 odsto budžeta Srbije ili oko 200-277 milijardi dinara ide kao dotacija PIO fondu za redovnu isplatu penzija.

Tražili smo da sve što može da donese prihode bude stavljeno u funkciju, ne samo zbog prihoda nego i novih radnih mesta, istakao je Rajić.

Kako je objasnio, Fond raspolaže sa 15.600 kvadrata imovine koja se, bez plaćanja zakupa, daje između ostalog i Savezu penzionera, a to je na godišnjem nivou gubitak od 1,123 miliona evra, koji bi mogli da uđu Fond.

Predstavnici Unije poslodavaca su takođe izrazili i neslaganje a izborom novog predsednika UO Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Ivane Lekić iz Ministarstva rada jer, kako su rekli, na to mesto je trebao biti izabran predstavnik Unije.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je objasnio da zakon predviđa da članovi UO PIO fonda čine predstavnici penzionera, sindikata i poslodavaca, kao i da se ove tri grupacije smenjuju svake dve godine na mestu predsedavajućeg.

Na sednici održanoj početkom februara nije prihvaćeno da kandidat Unije poslodavaca bude postavljen na mesto predsedavajućeg, već je mimo zakona, koji predviđa da UO bira predsednika, a vlada potvrđe izbor, ministar rada poslao svog službenika da bude predsednik UO.

Predstavnik Unije poslodavaca Slavenko Grgurević je naveo da se reforma PIO fonda sastoji iz dva segmenta - kapitalizacije tj. korporativnog restrukturiranja, i dugoročnog jačanja prihodne strane PIO fonda koja podrazumva uključivanje imovine Fonda koja se meri milijardama evra u funkciju stvaranje dobiti u korist osiguranika.

Grgurević je kazao da su se problemi pojavili kada se otkrilo da se poslovni prostor koristi nenamenski i daje u zakup organizacijama koje su iz Udruženja penzionera pod patronatom PUPS-a, bez ikakve nadoknade.

Grgurević, koji je bio kandidat Unije za mesto predsenika UO PIO fonda je kazao da se razmatra mogućnost pokretanja krivičnih postupaka protiv aktera ovih događaja.

Takođe, kako je naveo u narednom periodu tražiće da se sprovede red i zakon, tražiće odgovornost za korupciju i zloupotrebe ovlašćenja i upravljanja PIO fondom, smenu menadžemnta i direktora Fonda, kao i da se PIO fond neutrališe od partijskog uticaja, da se na to mesto dovedu ljudi koji imaju profesionalno iskustvo. 

Unija namerava da nastavi sa restrukturiranjem PIO fonda gde je glavni segment upravo njegova imovina koja se sve više uvećava, a menadžment ne čini ništa da se ona stavi u funkciju, dodao je Grgurević.

Unija poslodavaca je o ovim problemima obavestila i predsednika Srbije, premijera i prvog potpredsednika Vlade, kojima su uputili otvoreno pismo.

 

PIO fond: Preduzeli smo mere za zaštitu imovine

Stručna služba Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje preduzela je sve raspoložive mere za zaštitu svoje imovine, a predstavnici Unije poslodavaca do sada nisu dostavili materijale, kao ni dokaze iz kojih proističe da u Fondu ima korupcije, saopšteno je iz te institucije. 
"Što se tiče tvrdnji Unije poslodavaca da u Fondu postoji korupcija i da oni o tome imaju dokaze, ističemo da nam do sada nikada nisu dostavili materijale na koje se pozivaju i na uvid dokaze iz kojih proizilazi da u Fondu ima korupcije. Sva pitanja koja su i danas pokrenuta na konferenciji za novinare bila su predmet razmatranja Upravnog odbora i stručne službe Fonda su obezbedile kompletnu dokumentaciju o ponašanju i aktivnosti Fonda", tvrde u Fondu PIO.

Takođe ističu da nikada i niko od članova Upravnog odbora nije zaključio da u postupanju i radu fonda ima elemenata korupcije, nezakonitosti, nesavesnosti ili nedomaćinskog odnosa. 

Što se tiče poslovnog prostora koji koristi Savez penzionera, namena zbog koje je taj prostor izgrađen i sredstva iz kojih je izgradnja finansirana diktiraju i način korišćenja prostora, kažu u Fondu PIO. 

Nikada se u Fondu nije ni razmatrala mogućnost komercijalizacije prostora koji je sredstvima penzionera izgrađen za potrebe penzionera i koji koriste penzioneri, dodaju u toj instituciji.

Podsećaju, takođe, da su sudski sporovi za utvrđivanje vlasništva Fonda na specijalnim bolnicama počeli 2006. godine, a da su tokom 2013. godine dobili četiri odluke suda o svojini Fonda (Kuršumlijska banja, Vrnjačka banja, Zlatar i Novopazarska banja) i jednu u februaru ove godine , i to za objekat "Čigota" na Zlatiboru. 

U sudskim odlukama kojima se potvrđuje vlasništvo Fonda stoji da je obaveza vlasnika da imovinu vrati nameni zbog koje je i izgrađena, što Fondu i jeste cilj. 

Iz fonda PIO navode da su članovi Upravnog odbora ubedljivom većinom glasova, izabrali drugog kandidata (Ivanu Lekić iz Ministarstva rada) i dali jasno i lično obrazloženje zašto ne prihvataju kandidata Unije poslodavaca. 

Ističu, takođe, da Fond i Vlada nemaju uticaj na izbor predsednika i zamenika predsednika UO fonda već je to isključivo nadležnost članova Upravnog osbora fonda.

Do izbora Ivane Lekić, predsednik UO fonda bio je predsednik S S S S Ljubisav Orbović, koji se danas nije izjašnjavao o kritikama Unije upućenim na rad Fonda.

 

Izvor: Tanjug