MMF u Beogradu: Razgovori pre aranžmana iz predostrožnosti

26.02.2014.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je danas u Beogradu razgovore za predstavnicima Srbije, o stanju javnih finansija u zemlji, potvrđeno je Tanjugu u Kancelariji MMF-a, u Beogradu. Ideja je da se, kada se formira nova vlada, sa ovom finansijskom institucijom sklopi aranžman iz predostrožnosti, rekao državni sekretar ministarstva finansija Nikola Ćosović.



Delegacija MMF-a, koja je došla u teničku misiju, danas je sa predstavncima Srbije počela razgovore o stanju bužeta i javnim finanisijama, što je tema koja će biti razmatrana u naredne dve nedelje, potvrdio je Tanjugu Ćorsović.

Prema njegovim rečima, razgovori će potrajati toliko, jer MMF ulazi u sve detalje koji su u vezi sa javnim finansijama, kao što su budžet, javni dug, planovi raznih ministarstava, koji su veliki budžetski korisnici, i slično.

Reč je o sveobuhvatnom posmatranju stanja i mogućih različitih budućih scenarija, objasnio je državni sekretar i dodao da će politički deo priče početi naredne nedelje.
"Ideja je da se tamo negde nakon izbora, kad se formira nova vlada, sklopi aražman iz predostrožnosti.

To nije kreditni aranžman, gde mi zahtevamo povlačenje nekog novca, nego čisto da oni (MMF) daju neku ocenu da je naša politika održiva, da smo mi finansijski stabilna zemlja", zaključio je Ćorsović.

Delegacija MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgasova, ostaće u Srbiji do 13. marta.

Dolazak misije MMF-a najavljen je pre raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

 

Vučić: Nećemo da lažemo ni MMF ni građane

Prvi potpredsednik Aleksandar Vučić danas je istakao da nema nameru da laže ni misiju MMF niti građane o ekonomskoj i finansijskoj situaciji Srbije, jer bi posledice takvog samozavaravanja mogle biti dalekosežne.
"Lakše mi je da siđemo s vlasti, nego da lažemo ljude pa da za godinu i po imamo pakao kao u nekim drugim zemljama. Neću da se u Srbiji ruši i pali", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom.

Vučić je, upitan sa čime Srbija ulazu u novu rundu razgovora sa MMF-om, istakao da ne želi da laže građane da će biti smanjenja ili ukidanja nekih poreza da bi dobio glas više na izborima, jer Srbiji su potrebne teške reforme da bi se videlo svetlo na kraju tunela.
"Pitali su me ljudi iz MMF-a da ne dolaze ako nam politički to smeta. Rekao sam da me ne interesuju izbori i šta će ko iz opozicije da kaže. Oni su ovde sada, to su teški zahtevi za nas jer se postavlja pitanje da li želimo da budemo normalna zemlja ili da lažemo sebe još godinu dve", rekao je Vučić.

Austrijskom ministru je, kako je objasnio, rekao da će Srbija biti stabilna zemlja i otvorena za strane investicije, što bez političke stabilnosti nije moguće.


Izvor: Tanjug