Sindikat metalaca: Platforma za zaštitu prava radnika

25.02.2014.

Samostalni sindikat metalaca Srbije predstavio je danas platformu za nastavak borbe za ostvarivanje i zaštitu prava radnika, koju će uputiti na razmatranje i podršku i drugim sindikalnim organizacijama u Srbiji, radnicima, ali i stručnoj i političkoj javnosti u cilju dobijanja i njihovih mišljenja.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović rekao je na konferenciji za novinare da se najbitniji sadržaj platforme odnosi na kolektivne ugovore koji bi trebalo da budu osnovni dokumenti uređivanja odnosa između sveta rada i sveta kapitala, potom da se ne sme zloupotrebljavati radno vreme i korišćenje godišnjih odmora, koji moraju biti definisani zakonom kao i da bi trebalo da na pravi način bude definisan odnos između sindikata i poslodavaca.

Osim o Zakonu o radu, u platformi su sadržani osnovni stavovi sindikata o predloženim zakonima o privatizaciji, o izmenama i dopunama zakona o stečaju, zatim o preduzećima u restrukturiranju, kao i predlozi za poboljšanje poslovnog ambijenta.

Vujović je rekao da sindikati u narednom periodu očekuju odgovor iz Ministarstva privrede na koji način i kada će biti rešeni problemi sa kojima se radnici iz oblasti metalske industrije i preduzeća u restrukturiranju suočavaju, a koji se, pre svega, odnose na neoverene zdravstvene knjižice, povezivanje radnog staža i neisplaćene plate.

U metalskoj industriji oko 50.000 ljudi nema overene zdravstvene knjižice.

Ukoliko se ne reše ti problemi, za svoja prava, dodao je, pokušaće da se izbore organizovanjem štrajkova. U tekstu platforme, kako je kazano, sadržano je "sve što sindikati hoće, a ne šta neće".
"Pozivamo stručnu, političku javnost, kao i radnike i kolege iz drugih sindikata da nam daju svoje primedbe i sugestije i iznesu mišljenje da li su spremni da nas podrže u onome što smo naveli u tekstu platforme", kazao je Vujović.

Predstavnci sindikata ukazali su da bi država trebalo da reši probelem preduzeća u restrukturiranju, kao i da se donesu valjane izmene Zakona o radu, kao i zakona o štečaju i privatizaciji.

Kada je u pitanju Zakon o radu, Vujović je rekao da bi u četvrtak trebalo ponovo da se održi nov sastanak Radne grupe i da su sindikati zadovoljni u kom se pravcu odvijaju razgovori. On je precizirao da se od 200 ranije predloženih odredbi za izmenu, taj broj sveo na svega četiri.

U platformi su nevedeni i predlozi za unapređenje poslovnog ambijenta koji bi trebalo da omogući privredni rast i razvoj kao i novo zapošljavanje.

Sastvni deo platforme je i predlog Sporazuma o načinu rešavanja najbitnijih pitanja za metalsku industriju i zaposlene u tim preduzećima.

Na konferenciji za novinare predstavnici sindikata fabrika IMT ukazali su da su pre nekoliko dana bili na sastanku u Ministarstvu privrede gde su izneli probleme sa kojima se suočavaju, a odnose se na neisplaćene plate, lične dohotke, nepovezani radni staž i nedostatak novca za pokretanje proizvodnje.

 

Izvor: Tanjug