Protest radnika železnica EU zbog planova liberalizacije

25.02.2014.

Nekoliko hiljada radnika železnice iz zemalja Evropske unije održalo je danas ispred zgrade Evropskog parlamenta protest protiv plana da se u roku od pet godina nacionalnim železnicama u okviru EU ukine monopol.



Prema policiji, na demonstracijama u Strazburu učestvovalo je 2.700 ljudi.

"U pitanju je naša budućnost. Liberalizacija je postala religija, zbog nje su naše usluge skuplje i već je ukinuto na hiljade poslova u EU", rekao je okupljenima predstavnik železnice iz Luksemburga, predstavnik Radničke federacije evropskog transporta, Gi Grivelding.

Evropski poslanici treba danas da razgovaraju o merama Evropske komisije da se dozvoli konkurencija na železničkim mrežama u zemljama članicama Evropske unije. Inicijalno glasanje bi trebalo da bude sutra.

Jedan aspekt plana je da uprava nacionalnih železnica bude odvojena od operativnog dela, kao što je slučaj u Britaniji. Tome se protive nemački "Dojče ban" i francuski SNCF.

Pored toga, predlaže se i da se obezbedi minimalna železnička usluga za građane u slučaju štrajka železnice.

Vođe sindikata su rekli da strahuju da bi, u slučaju liberalizacije na železnicama, trpela javna bezbednost i uslovi rada zaposlenih na železnici.

Izvor: Tanjug

Foto: sxc.hu