Do 1. juna dogovor o vraćanju pozajmice za radnike EPS-a

25.02.2014.

Ministarstvo energetike saopštilo je danas da će uslovi i način vraćanja pozajmice za zaposlene u Elektroprivredi Srbije (EPS) biti definisani posebnim sporazumom između poslovodstva i sindikata kompanije najkasnije do 1. juna ove godine.



Ministarstvo podseća da je to predviđeno sporazumom koji su nedavno potpisali Sindikat radnika EPS, JP EPS, Ministarstvo finansija i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Kad je reč o raspodeli dobiti EPS-a ostvarenoj u 2013. godini, sporazum potpisan 11. februara 2014. godine predviđa da se, kad se steknu zakonski uslovi, izvrši raspodela dobit iz poslovanja JP EPS, koja uključuje i isplatu dela profita zaposlenima.

Kako se očekuje da se uslovi za raspodelu dobiti steknu tek sredinom godine, u međuvremenu će zaposlenima biti isplaćen zajam u skladu sa kolektivnim ugovorom, nakon pribavljanja saglasnosti na godišnje programe poslovanja EPS i njegovih zavisnih preduzeća za 2014. godinu.

Uslovi i način vraćanja zajma za JP EPS i sva zavisna privredna društva biće utvrđeni posebnim sporazumom između Sindikata radnika EPS i JP EPS, najkasnije do 1. juna 2014. godine.

Pre isplate pozajmice, sindikat i poslovodstvo EPS-a trebalo bi da dogovore da li će ukupan iznos sredstava namenjen za pozajmicu (između dve i 2,3 milijarde dinara), biti raspodeljen u jednakom iznosu po svakom zaposlenom ili će se deo zajma isplatiti u jednakom iznosu, a deo saglasno kriterijumima koje dve strane dogovore.

Nakon postizanja saglasnosti o načinu utvrđivanja visine zajma po zaposlenom, steći će se uslovi za definisanje detaljnijih kriterijuma i metodologije za realizaciju isplate zajma, navedeno je u saopštenju Ministarstva energetike.

Izvor: Tanjug