Radnicima EPS-a dobit, ne pozajmica

24.02.2014.

EPS svojim radnicima neće deliti pozajmice, već dobit koju je EPS ostvario prošle godine, kaže Jovica Tošković, predsednik Sindikata kopova Kostolac.

 

 

Da podsetimo, 13. februara između sindikata EPS-a i Vlade Srbije potpisan je sporazum o dodeli beskamatne pozajmice za zaposlene u Elektrodistribuciji Srbije. Tada se pričalo da bi 35.000 zaposlenih trebalo da dobije po 50.000 dinara, kao beskamatnu pozajmicu.

Međutim, Tošković pojašnjava da je reč „pozajmica“ pogrešan izraz, jer je zaposleni neće vraćati. 

"Ukupna dobit EPS-a znaće se krajem juna, ali okvirno, reč je o 15 milijardi dinara, od čega dve do do 2,3 milijarde sleduje zaposlenima. Deo koji će njima biti isplaćen naziva se pozajmicom a, u stvari, reč je o „akontaciji dobiti“, koja će se uplaćivati mesečno. Isplata bi trebalo da krene narednog meseca, a njen ukupni iznos znaće se sredinom godine, kad se bude znala i tačna dobit EPS-a", rekao je Tošković. 

On je dodao da se još ne zna da li će deo dobiti biti uplaćen samo proizvodnim radnicima ili će biti obuhvaćena i administracija. 

"Sindikati kostolačkih kopova i termoelektrana sigurno će se zalagati da se administraciji ne isplati dobit, već samo proizvodnim radnicima, jer će oni, zbog oporezivanja zarada preko 60.000, ostati bez plaćenog prekovremenog rada. Ukoliko administracija ne bude zbog toga zadovoljna, onda neka nas tuži", poručio je Tošković.


Izvor: Danas, B92