Sindikat Zastave Oružja nije zadovoljan najavljenim socijalnim programom

12.12.2013.

Sindikat Zastave Oružja saopštio je juče da Vlada Srbije stvara konfuziju sa socijalnim programom, na osnovu kojeg se 377 oružara, od 29. novembra do 3. decembra, izjasnilo za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz državni dokup do pet godina staža, te odgovarajuće otpremnine i redovne mesečne nadoknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje do penzionisanja.

- Vladini zvaničnici stvaraju konfuziju i neizvesnost kada će radnici koji su se opredelili za socijalni program dobiti otpremnine. Nadležni u ministarstvu kojima se obraćamo s tim pitanjem, prave se nevešti i ne nude nikakav odgovor - kaže predsednik Sindikata Zastave Oružja Dragan Ilić. Dodaje da socijalni program koji je, krajem prošlog i početkom ovog meseca, pored Zastave Oružja ponuđen i ostalim fabrikama koje čine Odbrambenu industriju Srbije, nije sačinjen u saradnji sa sindikatima. Delom i zbog toga sumnja i da je to što je socijalni program oružarima ponuđen u danu kad su protestovali zbog izbacivanja predstavnika društvenog kapitala iz Nadzornog odbora Zastave Oružja - smišljen postupak“.

Podsetimo s ovim u vezi da nekoliko stotina prekobrojnih radnika Grupe Zastava vozila protestuje već nedeljama, jer ni tri meseca nakon izjašnjavanja za socijalni program i napuštanja radnih mesta, nisu počeli da primaju obećane nadoknade. Novi protest bivših radnika Zastave kamiona i drugih preduzeća Grupe Zastava vozila zakazan je za sledeći ponedeljak.

Izvor: Danas