Uskoro isplata radnika Želvoza

23.02.2014.

Predsednik samostalnog sindikata u Želvozu, Slavoljub Trifunović, kaže da će otpremnine radnicima u toj fabrici verovatno biti isplaćene do kraja nedelje.

 

Vlada Srbije našla je mogućnost da reši probleme tehnološkog viška i isplate otpremnina radnicima smederevskog Želvoza, izjavio je Trifunović.

Radnici Želvoza su 15. januara 2014. nastavili protest koji je počeo blokadom Kovinskog mosta u novembru 2013. kada su sindikalni vođi istakli problem te fabrike u restrukturiranju, posebno odugovlačenje realizacije socijalnog programa. 

Kada im je u novembru, na sastanku s predstavnicima vlade i gradonačelnikom Smedereva, obećano brzo rešenje svih problema s povezivanjem radnog staža, socijalnog programa, isplate otpremnina i zaostalih zarada od maja 2013, radnici su deblokirali most. 

Kada se bez pomaka u rešavanju socijalnih pitanja ušlo u 2014, radnici su 15. januara upali u gradsku skupštinu, u kojoj su spavali i iz koje je deo radnika odlazio na blokade drumskih i železničkih saobraćajnica, a deo je štrajkovao glađu u gradskoj skupštini. 

Juče je u telefonskom razgovoru savetnik Predsednika Srbije Marko Đurić obavestio reprezentativne sindikate i gradonačelnicu Jasnu Avramović da je Vlada našla način da reši problem viška radnika i isplate otpremnina, potvrdio je Trifunović agenciji Beta. 

"Očekujemo kao što je obećao Aleksandar Vučić, da će isplata biti u najkraćem roku, i to će se verovatno dogoditi do kraja nedelje. Mi smo prekinuli proteste i napustili smo skupštinsku salu u kojoj smo i spavali od 15. januara", naveo je Trifunović. 

Predsednik samostalnog sindikata u fabrici naglasio je da je do vidnog uspeha u ostvarivanju prava radnika došlo posle obećanja prvog potpredsednika clade Aleksandra Vučića, pošto su radnici 16. februara, kada je on bio u predizbornoj kampanji u Smederevu blokirali ulicu ispred sedišta Gradskog odbora SNS-a. 

Tada su radnici Želvoza protestnim sedenjem na kolovozu ispred sedišta Gradskog odbora SNS blokirali ulicu sve dok ih Vučić nije pozvao da sastave delegaciju s kojom je kasnije razgovarao na zatvorenom sastanku. 

Vučić je potom primio i sve radnike koji su protestovali i obećao im da će "u najkraćem roku" biri rešeno pitanje socijalnog prorgama i naknada za otpremnine. 

Radnici od 16. februara, od posete Aleksandra Vučića, ne protestuju.


Izvor: Beta, B92