Pet miliona radnih sporova u Srbiji

12.12.2013.

U Srbiji trenutno imamo pet miliona aktivnih radnih sporova, a po broju tužbi pred sudom u Strazburom smo na prvom mestu u svetu,  izjavila je danas u Nišu  pravna savetnica u republičkoj Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova Olga Kićanović.

Ona je dodala je u našoj zemlji u poslednje vreme zabeležen dramatičan porast broja sudskih sporova u oblasti rada.

Kićanović je izjavila da zaposleni i poslodavci u Srbiji još uvek nedovoljno poznaju prednosti mirnog rešavanja radnih sporova i vrlo retko se odlučuju da koriste ovu mogućnost.

Radni sporovi u proseku traju po četiri godine i koštaju mnogo sve učesnike u sporu. Procenjuje se da dve godine suđenja traje 4.400 evra. Sa druge strane, mirnim putem, uz angažovanje Agencije, sporovi se završavaju za 30 dana. Pri tom je ovaj postupak besplatan, a rešenja do kojih se dolazi su pravosnažna “, istakla je Kićanović.

Ona je naglasila da je do sada u Srbiji 117 kolektivnih radnih sporova rešeno sporazumom strana u sporu, a 4.204 individualna radna spora rešena su pravosnažnim rešenjem arbitra.

Stručna sradnica u Savezu samostalnih sidnikata Srbije Divna Vujasinović Dučić istkla je da 90 odsto anketiranih ima samo površna znanja o mirnom rešavanju sporova.

Najveći broj zaposlenih i poslodavaca zna da postoji Agencija za mirno rešavanje sporova, ali je vrlo mali broj njih koristilo njene usluge. Kao razloge anketirani najčešće navode  da za to nije bilo potrebe, da mirno rešavnje sporova nije efikasno i da nemaju poverenje u institucije sistema, rekla je Vujasinović.

Izvor: Jugmedia