Fabrika vagona: Danas bez dogovora, nastavak razgovora sutra

20.02.2014.

Vršilac dužnosti ministra privrede Igor Mirović i predstavnici Štrajkačkog odbora radnika Fabrike vagona na današnjem sastanku u Kraljevu nisu postignut dogovor, a pregovori se nastavljaju sutra. 



Mirović je nakon sastanka rekao da će on izvestiti Vladu Srbije o zahtevima štrajkača, ističući da je najveći problem vekliki broj neisplaćenih plata, najavljujući za sutra nastavak pregovora. 

"Prvo ćemo morati da u Fabriku vagona uputimo jednu kontrolu kako bi se videlo kako je ranije trošen novac dobijen iz projekata za proizvodnju. Moraće da se napravi i plan restrukturiranja", rekao je ministar privrede. 

On je dodao da je najveći problem u ovom trenutku veliki broj neisplaćenih plata.

"Iako je država pomagala u tome, mi nemamo odgovor u ovom trenutku našta su ta sredstva ostišla", rekao je Mirović. 

On je precizirao da radnici traže isplatu četri zarade, ali da u ovom trenutku on nije mogao ništa drugo da im kaže osim da će se nastaviti pregovori već sutra kako bi se pronašlo kompromisno 
rešenje. 

Goran Vujanac iz Štrajkačkog odbora Fabrike vagona rekao je da danas nije postignut dogovor, i da je dat rok do kraja februara da se isplate još četiri minimalca na ruke, ili će protest biti radikalizovan.
"Ministar je nama sa sastanku obrazlagao kako nema para u budžetu republike, pa je predložio da nam da jedan minimalac do kraja februara, a jedan u martu. 

Ali, štrajkacki odbor je ostao dosledan zahtevima. Tražimo do kraja meseca četiri minimalca na ruke", rekao je Vujanac.

Radnici Fabrike vagona Kraljevo (FVK) u štrajku su više od osam meseci, a pre dva dana su deblokirali prugu u Kraljevu, koja vodi ka Kosovskoj Mitrovici i Požegi kada je dogovoren razgovor sa Mirovićem. Juče im je isplaćen i jedan minimalac. 

Deblokada pruge, kako je tada rekao predsednik Štrajkačkog odbora Fabrike vagona Nenad Terzić, ne znači i da je štrajk prekinut, jer se radnicima duguje između 10 i 20 plata, nisu im overene zdravstvene knjižice, niti je povezan radni staž za tri godine.

Izvor: Tanjug