Radnici Keramike danas na autoputu, sutra u ministarstvu

20.02.2014.

Radnici fabrike "Keramika Mladenovac" danas su blokirali magistralni put Mladenovac-Beograd, zbog čega je saobraćaj bio u prekidu od 12.00 do 13,00 časova, a sutra će, kako je potvrđeno večeras Tanjugu u Ministarstvu privrede, imati sastanak sa predstavnicima tog ministarstva.



Radnici Keramike su, kako se navodi u saopštenju fabričkog sindikata Sloga, zbog problema oko privatizacije fabrike i neisplaćenih zarada od juna 2012 godine, odlučili da od danas započnu sa radikalnijim protestima i najavljuju da će od nedelje svakog dana blokirati put kod NIS-ove pumpe u trajanju od dva sata.

Predsednik sindikata Sloga IGK "Keramika Mladenovac" Stojan Arsić kaže da su se na ovaj korak odlučili, jer ne postoji drugi način da se skrene pažnja na njihove probleme.

"Kako danas iz saobraćajne policije nikoga nije bilo da primi zahtev za javni skup, od nedelje pa na dalje svakoga dana od 11.00 do 13.00 sati držaćemo u blokadi taj magistralni put sve dok nam se ne ispune zahtevi", naveo je Arsić.

On dodaje da su osnovni zahtevi radnika - smena stečajne upravnice Dragice Jokić, zabrana otuđenja fabričke imovine, preispitivanje privatizacije, pokretanje proizvodnje, isplata zaostalih zarada od juna 2012, overa zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža.

"Strpljenju je došao kraj i ne možemo samo da slušamo obećanja od kojih se ne živi i zbog čega trpe naše porodice. Takođe, imamo najavu da će nam se od ponedeljka u blokadi puta pridružiti i nezadovoljni radnici metalske fabrike "Petar Drapšin" iz Mladenovca, koji su već u štrajku, ali u krugu preduzeća", naveo je Arsić.

Tokom današnje blokade puta radnicima se obratio koordinator SNS za Mladenovac i odbornik u Skupštini grada, Goran Spasojević, koji je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je dosta toga već predočeno Vladi Srbije i pozvao učesnike blokade da sa njim sutra u 10,00 sati održe sastanak u Ministarstvu privrede sa predstavnicima ministarstva, na kojem bi se precizirali njihovi zahtevi u cilju što brže realizacije.

Zaposleni u "Keramici Mladenovac" zatražili su 7. februara poništenje privatizacije te fabrike i isplatu 20 zaostalih zarada koje im vlasnici duguju.

Vlasnici te fabrike, konzorcijum Intergas iz Beograda i "BG oil" iz Bugarske, zaposlenima nisu isplaćivali plate od juna 2012. godine, a u međuvremenu je pokrenut i stečajni postupak u firmi Intergas, koja je jedan od vlasnika Keramike.

Intergas je kao vlasnik Keramike tom preduzeću pozajmio 4,5 miliona evra, a sada pošto je u stečaju na osnovu izvršnog resenja stečajnog sudije, traži preuzimanje imovine Keramike u toj vrednosti, objasnio je tada Arsić.

Izvor: Tanjug