Mihajlović: Tri preduzeća ponovo pod okrilje EPS-a

20.02.2014.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila je danas u Kostolcu da će tri preduzeća u tom gradu, "Prim", "Autotransport" i "Georad", biti vraćena pod okrilje Elektroprivrede Srbije (EPS).



"Baš onako kako su Ministarstvo energetike i poslovodstvo tri preduzeća dogovorili i radili prethodnih mesec, EPS je donelo odluku da ona budu u njenom sastavu", rekla je Mihajlović nakon sastanka sa predstavnicima tri preduzeća. Ona je ocenila da će to biti veoma značajno za buduće aktivnosti u regionu, za završetak prve faze modernizacije Termoelektrane (TE) "Kostolac" i početak druge faze, odnosno izgradnje novog bloka.

Preduzeća "Prim", "Autotransport" i "Georad", koja se bave osnovnom delatnošću EPS-a, biće u njegovom sastavu, kako je trebalo da se desi od 2005. kada su "sklonjeni", objasnila je Mihajlović. 

Ona je dodala da bi vraćanje u okrilje EPS-a ova tri preduzeća trebalo da se dogodi u narednih petnaestak dana, objasnivši da odluka o tome ide na vladu, i da se sadasamo još radi o tehničkom pitanju.

Mihajlović je podvukla da se ove firme vraćaju pod okrilje EPS, ne zbog predizborne kampanje, već na osnovu ozbiljne analize, da je mnogo jeftinije za EPS i Kostolac da su unutar TE "Kostolac" nego da su van i da se angažuju druge firme, a da njih uzimaju za podizvođače.

Direktor "Prima" Saša Jovanović ocenio je da je ovo veliki dan za tri preduzeća, za koje je poslovanje u okviru EPS-a sudbonosna odluka. 

Tri firme su , kako je naveo, pre 50 godian osnovane za potrebe TE i kopova Kostolac i sada se vraćaju tamo gde im je prirodno mesto. Direktor preduzeća "Georad" Jorgovanka Lazarević smatra da je odluka o vraćanju u okrilje EPS-a bitna za tu firmu, koja obavlja osnovne delatnosti, a direktor "Autotransporta" Perica Mojović dodao da samo pre par meseci nije verovao da bi ovakva odluka bila moguća.

U Privrednom društvu "Prim" MIhajlovićevu su dočekali radnici i predstavnici sindikata.

Izvor: Tanjug