Sindikati Železnice prete blokadom pruga

20.02.2014.

Predstavnici Sindikata izvršnih službi srpskih železnica i Unije sindikata srpskih železnica ponovo su danas zatražili smenu generalnog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića i najavili blokadu pruga u više gradova i podnošenje krivičnih prijava za malverzacije u poslovanju tog preduzeća.



Oni su na konferenciji za novinare najavili da će sačekati još desetak dana da vide da li će vlada nešto preduzeti povodom njihovih zahteva, kao i da neće objaviti kada će organizovati blokadu da se ne bi vršio pritisak na radnike.

Predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica Nebojša Nikić je zatražio od prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da prepispita poslovanje Železnice. Nikić je kazao da će u narednih nekoliko dana biti podnete krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete Železnici i zaloupotrebu položaja.

On je naveo da su Železnice Srbije prošle godine imale oko 15 milijardi dinara gubitka, kao i da ukupni kumulativni dugovi železnice iznose 1,2 milijarde evra. Nikić je optužio Simonovića da je naneo štetu Železnicama Srbije poslom rashodovanja starih vagona za staro gvožđe za 65 miliona dinara, kao i da je navodnim štednjama o kojima priča Simonović ugrožen železnički saobaćaj.

On je podsetio na dve saobraćajne nesreće u prethodnih nekoliko dana, kod Sopota Kosmajskog i Zaječara.

Predsednik Unije sindikata srpskih železnica Branislav Petrović je rekao da Simonović vodi železnice "na pogrešan kolosek" i da će se sindikati boriti da se očuvaju radna mesta. Petrović je rekao da će zbog najavljenog restrukturiranja Železnice biti ugroženo od dve do sedam hiljada radnih mesta.

Simonović je ranije izjavio da se protiv njega najviše bune oni sindikati kojima je najviše ukinuo privilegije i da velika većina železničara podržava njegov obračun sa pojedinim sindikalcima. Simonović je, takođe, rekao da je u poslu sa kasacijom vagona sprečio pljačku železničke imovine i da Železnice Srbije licitacionom prodajom 431 rashodovanog teretnog vagona, kao starog gvožda, ne samo da nisu napravile štetu već su zaradile 76 miliona dinara.

Železnice Srbije imaju 28 sindikata i u tom preduzeću je zaposleno oko 18.300 radnika, a Simonović kaže da neće biti otpuštanja, već da će radnici biti raspoređeni u i tri posebna preduzeća - kontrolno i dva zavisna: za železničku infrastrukturu i prevoz robe i putnika.

Izvor: Tanjug