Firme s juga Srbije: Muke sa ličnim kartama preduzeća

12.12.2013.

Pedesetak preduzeća sa juga Srbije ne može da ispuni zahtev Ministarstva privrede. Jedni nemaju ni knjigovodstvo, drugima agencije uzimaju i do milion dinara

Firme s juga Srbije muku muče oko ličnih karata“ preduzeća. Ovaj formular o preduzeću koja do sada nisu privatizovana ili su u restrukturiranju sadrži 113 stavki koje se moraju popuniti. Ministarstvo privrede je još letos naložilo ovakvim preduzećima da dostave ove podatke ali je većina zbog neznanja, nemara i nedostaka para ignorisala ovaj zadatak. Naloženo im je da presek naprave zaključno sa 31.oktobrom ove godine i svakom preduzeću je dat precizan rok do kada mora da dostavi podatke.

Zahtev nije sporan, ali se na terenu ispostavilo da mnoga preduzeća nemaju nijednog zaposlenog, pa nema ko da uradi posao, a i ona koja imaju zvanično radnike ne umeju ili nemaju novca da plate knjigovodstvene agencije. Iz kancelarije Agencije za privatizaciju u Nišu koja pokriva sedam okolnih okruga tvrde da popunjavanje lične karte“ nije nemoguća misija za ona preduzeća koja imaju knjigodostvene službe.

- Svaki dan smo na terenu i pokušavamo da objasnimo da se lične karte“ moraju predati, jer je to uslov da se dođe do rešenja. Ne mogu se tražiti investitori ako se ne znaju osnovne podaci o nekom preduzeću. Odgovorno tvrdim da ona preduzeća koja su uredno vodila dokumentaciju mogu bez ikakvih troškova da završe ovaj posao - kažu u Ageniciji za privatizaciju i dodaju da ovim podležu sva preduzeća gde je većinski državni i društveni kapital. Takvih je u ovom delu Srbije oko pedesetak.

Direktor EI Računara“ Petar Kostantinović kaže da hoće da preda ličnu kartu“, ali ne zna kako da je napravi:

- Nemam koga ni da pitam. To što sam znao ja sam popunio, ali su mi vratili i rekli da nije dobro. Puno bi nam značila podrška Ministrastva privrede jer imamo strateškog partnera da počnemo sa proizvodnjom strujomera ali nemamo u ovom trenutku para da platimo da nam neko napravi popis i procenu imovine. Bojim se samo da ovo nije kupovina vremena.

Saznajemo da čak i preduzeća koja imaju radnike angažuju knjigovodstvene agencije jer su im u ovom trenutku rokovi već tesni“.

Radimo za neka preduzeća iz Leskovca i Bujanovca lične karte“ i posao nije jednostavan kako se misli. Svašta nailazimo na terenu jer u većini slučajeva nije se mnogo vodilo računa o imovini ovih preduzeća. Nije u pitanju samo popis, nego je potrebna i procena. Takođe, potrebno je navesti i dugovanja, hipoteke, potraživanja, sudske presude - kaže Stojan Stevanović, vlasnik agencije Mega data“ iz Leskovca. Dodaje da će morati i da brani“ pred Ministarstvo privrede podatke koje dostavi.

Izvor: Novosti