PIO fond- razvalina sa ogromnom imovinom

20.02.2014.

Za penzije se izdvaja 28 odsto budžeta, iz PIO fonda poručuju da bi zavisnost penzionera od državne kase bila daleko manja ukoliko bi im bila vraćena imovina.

 

Naprotiv, ta imovina je značajna, ali predsednik radne grupe za restruktuiranje PIO fonda i član UO te institucije Slavenko Grgurević optužuje menadžment za nedomaćinsko upravljanje imovinom, te da se ne trudi dovoljno da Fondu bude vraćena imovina koja mu pripada.

On, naime, objašnjava da se 58 odsto novca za penzije isplaćuje od realnih prihoda, a da 42 odsto pokriva budžet, te da bi se korišćenjem imovine koja je dokazano vlasnistvo Fonda posezanje za novcem iz državne kase smanjilo na 30 odsto. 

"Menadžment nije u stanju da se izbori ni sa imovinom koja mu je poverena, a od koje zavisi održivost PIO fonda i isplata penzija. Rehabilitacioni centar Žubor u Kuršumliji vraćen je u aprilu prošle godine, ali do danas ta banja nije stavljena u promet, dok istovremeno u njenoj okolini uspešno radi nekoliko sličnih objekata", naglašava Grgurević.

Centar Žubor je, dodaje, ogroman objekat koji se mora stavljati u promet korak po korak ili treba pronaći strateškog partnera koji bi uložio u banju, ali zaključuje da nikako takvu banju ne treba prodavati. Menadžmen Fonda Grgurević optužuje i za nepravilnosti u radu, ali i za nesprovođenje reformi. 

O njihovom neodgovornom ponašanju, kako kaže, najbolje govori podatak da se još ne zna kolika je tržišna vrednost imovine PIO fonda. 

"Procenjujemo da je ukupna vrednost te imovine između pet i 10 milijardi evra. Ta procena zahteva precizan obračun, sto nije urađeno jer u Fondu nemaju odgovarajući odnos prema imovini",naglašava Grgurević. 

Inače, sedamdesetih i osamdesetih godina novcem Fonda izgrađeno je više od 30 banja u Srbiji u koje je uloženo više od 600 miliona evra, novac osiguranika ulagan je i u 180 zdravstvenih ustanova, 125 preduzeća za zapošljavanje invalida rada, kao i u kanalizacionu i vodovodnu mrežu u 55 opština, i u 350 preduzeća među kojima ima i rudnika. 

Kad je reč o akcijama, PIO fond je 31. decembra 2013. godine u vlasništvu imao akcije nominalno vredne 2.701.586.878 dinara (gde su uključene i akcije BAS preduzeća), svojinski udeo u domaćim nefinansijskim institucijama od 854.041.250 dinara i svojinski udeo u domaćim poslovnim bankama od 302.397.450 dinara, uz napomenu PIO Fonda da oni ne upravljaju akcijama već da to čini država, da nemaju uticaja na trgovinu hartijama od vrednosti a da se novac od prodaje sliva na njihov račun.

PIO fond je i vlasnik 31.119 akcija u preduzeću BAS a.d. Beograd, nominalne vrednosti od 1.000 dinara po akciji, što znači da je ukupna vrednost 31.119.000 dinara. U Fondu objašnjavaju da su akcije stečene po osnovu Zakona o svojinskoj transformaciji, te da na osnovu tih akcija oni samo ostvaruju pravo na dividendu. 

Kako objašnjavaju u PIO fondu, u toku je nekoliko sudskih postupaka, pravosnažnim presudama utvrđeno je da Fondu pripadaju rehabilitacioni centri Žubor u Kuršumliji, Zlatar u Novoj Varoši, Novopazarska banja i Specijalna bolnica u Vrnjačkoj Banji, dok je postupak uknjižbe imovine u toku.


Izvor: Tanjug, B92