Računi oko 70 škola u blokadi

19.02.2014.

Računi oko 70 škola u Srbiji su u blokadi, a njihov dug veći je od 120 miliona dinara, bez kamata. Škole propadaju jer ne stiže novac za održavanje i troškove.

 

Na neslavnoj listi škola čiji su računi u blokadi u poslednja dva meseca našlo se i sedam novih, podaci su Narodne banke Srbije. Blokirani su računi oko 70 škola u Srbiji, od kojih neke od njih dugove gomilaju i više godina.

I da ima presu za štampanje novca, račun "Grafičke škole" na Novom Beogradu jedva da bi bio odblokiran. Ova škola je zbog izgubljenog sudskog spora u dugovima duže od pet godina.

"Dugovanja idu do 30 miliona, plus dug za koji smo blokirani, on je narastao sa kamatama takođe do 30 miliona. Dolazili su nekoliko puta da isključe struju, međutim, ja sam se borio da to ne bude, ali to ne znači da neće. Dešavalo se da nam na praksi padne plafon, sve što se pokvari, mi sami skupljamo pare da popravimo", kaže direktor te škole Velibor Božović. 

Najviše zaduženih škola je u Nišu - čak 17, a u Novom Pazaru više od dve trećine osnovnih i srednjih. U najvećoj osmogodišnjoj školi u Srbiji račun je u minusu gotovo dve godine. 

"Javljaju se sudski izvršitelji, kod mene su konkretno dolazili da popisuju imovinu, ali taj račun je podmiren, u međuvremenu je isplaćen. Čujem da su i drugim školama dolazili da popisuju imovinu", kaže Dejan Kolundžić, direktor Osnovne škole "Bratsvo" u Novom Pazaru. 

U Kragujevcu, pak, imaju dobre vesti - u februaru je negativni bilans smanjen sa sedam na jednu blokiranu školu. Objašnjavaju da je problem što su lokalne samouprave samo kanal za isplate. 

"Transferna sredstva koja treba da dobijemo redovno iz Republike tokom godine se smanjuju bez odluke lokalne samouprave i onda je to što se dešava u Srbiji upravo zbog nedostatka transfernih sredstava", kaže Dragoslav Milošević, član Gradskog veća Kragujevca. 

Iz republičkog budžeta plate za prosvetare ležu redovno, na poseban račun. Ostale troškove finansira lokalna samouprava, a to finansiranje je u 18 gradova neredovno. 

Kada dobiju novac iz budžeta, lokalne vlasti određuju pioritete. Tako da je diskutabilno pitanje da li je važniji koncert na trgu ili grejanje za školu. 

"Može kroz kontrolni nadzor da se izvrši pritisak na lokalne samouprave da namenski troše sredstva. Mi smo pokrenuli niz aktivnosti, uputili dopis Ministarstvu finansija da preduzme mere da lokalne samouprave izmiruju obaveze prema školama ", rekao je Muhedin Fijuljanin, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Kako se troši republički novac proveravaju opštinski inspektori. Ako takva služba ne postoji, kontrola je na Ministarstvu finansija. Međutim, budžetskih inspektora ima osam za sve koji troše pare iz budžeta - takvih je 12.000. Dok se ne reši kako da se odblokiraju računi, blokada preti nastavi.

Izvor: RTS