Sindikat traži smenu direktora Železnica Srbije

11.12.2013.

Sindikat železničara Srbije zatražio je smenu generalnog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića zbog potpunog odsustva socijalnog dijaloga između sindikata i poslodavca i nagomilanih problema u tom preduzeću.


Nedostatak bilo kakve komunikacije kulminirao je zabranom Sindikatu železničara Srbije da koristi prostorije za redovan rad I delovanje u upravnoj zgradi tog preduzeća, u kojima se taj sindikat, koji broji 6.000 članova, nalazi od osnivanja. 
Na konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama tog sindikata zahvaljujući posredovanju predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića, ukazano je da je od dolaska sadašnjeg poslovodstva na delu tendencija da se u potpunosti eliminiše socijalni dijalog i praktično suspenduje Kolektivni ugovor i sindikati bace na marginu. 
Sekretar Sindikata železničara Srbije Predrag Spasić rekao je da su novododeljene prostorije u Savskoj ulici neodgovarajuće po broju, rasporedu i površini i da taj sindikat po članu 122. Kolektivnog ugovora ima pravo na korišćenje prostorija u Nemanjinoj, u kojima se nalaze više od dve decenije. 
Prema rečima predsednika tog sindikata Mirka Lazića, samovolja generalnog direktora ogleda se I u vođenju kadrovske politike i prijemu nove radne snage, suprotno planu poslovanja, a evidentni su i katastrofalni rezultati u oblasti bezbednosti železničkog saobraćaja, bezbednosti i zdravlja na radu i zaključivanju štetnih ugovora. Zahteve tog sindikata podržao je I predsednik SSSS Ljubisav Orbović, naglasivši da je ovim činom Simonović prekršio Ustav, Zakon o radu i Kolektivni ugovor. 
"Ovo nije atak samo na sindikat, već uvođenje strahovlade, jer kada udarite na sindikate, onda radnici shvate šta je to što njima sledi, ako sindikat nije u stanju da ih zaštiti", naveo je Orbović. 
On je dodao da su prostorije najmanji problem, ali i dokaz da nema ideje za pravo rešavanje problema u kome se Železnice nalaze. 
Napravivši paralelu između odnosa poslodavca prema Sindikatu železničara Srbije I donošenja novog zakona o radu, Orbović je rekao da se u oba slučaja teži drastičnom smanjenju prava zaposlenih I sindikata. 
Uprkos činjenici da smo država sa najvećim brojem nezaposlenih I najnižim primanjima u regionu, nastavlja se atak na radnike I njihovo dovođenje u robovlasnički odnos, kazao je Orbović. 
On je poručio poslovodstvu Železnica Srbije da se vrati normalnom dijalogu sa sindikatima I da povuče odluku o njihovom iseljenju. 
“U svim firmama u kojima ima socijalnog dijaloga, one normalno funkcionišu I napreduju, ukazao je Orbović.

Izvor: SSSS