Radnici "24. septembra" traže sastanak u Vladi

18.02.2014.

Radnici užičkog "24. septembra", koji su već 27 dana u generalnom štrajku, protestovali su jutros ispred Gradske kuće u Užicu tražeći da im lokalno rukovodstvo zakaže sastanak u Vladi Srbije.

 

 

Radnici užičkog "24.septembra", koji su već 27 dana u generalnom štrajku, protestovali su jutros ispred Gradske kuće u Užicu tražeći da im lokalno rukovodstvo zakaže sastanak u Vladi Srbije, kako bi se to preduzeće u restrukturiranju vratilo u sistem EPS-a i da bi im se isplatilo 28 zaostalih zarada.

"Vlada je sada jedini vlasnik našeg preduzeća, a i pored 150 dopisa koje smo uputili ministarstvima energerike i privrede, nijedan odgovor nismo dobili. Tražimo da nam gradonačelnik Saša Milošević dogovori sastanak sa prestavnicima Vlade ili ćemo od sutra radikalizovati naš štrajk", poručio je predsednik sindikata i Štrajkačkog odbora ovog preduzeća Svetozar Prljević.

U užičkom "24.septembru" radi 125 radnika. Firma je do 2003. godine bila u sistemu Elektroprivrede Srbije za koju i danas obavlja 90 odsto svojih poslova.

"U toku prošle godine obavljali smo poslove remonta transformatora i priključke i kontrolu brojila za Elektro Šumadiju i Elektrodistribuciju Beograd. Mi bez EPS-a ne možemo da preživimo i tražimo da  se naš problem reši isto kao i u Kolubari", ističe Prljević.

Užički "24.septembar" je u blokadi od 23. januara prošle godine.  Zaposleni radnici imaju izvršne sudske presude za 18 zaostalih zarada, koje ne žele da realizuju, kako ističe Prljević, da bi sačuvali preduzeće. Zaposleni su 13. februara sprečili i licitaciju fabričke mehanizacije kojom je trebalo da se prikupi novac za namirenje dugova prema bivšim radnicima.


Izvor: Tanjug