Igrač folklora ima veće beneficije u obračunu radnog staža nego rudar

15.02.2014.

Penzijski sistem je zreo za reformu i u njemu nije dobro uređen ni povlašćeni staž, a samim tim ni uslovi odlaska u invalidsku penziju, pišu Novosti.

 

Od ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji, invalidskih je 334.040 i oni čine 19,39 odsto ukupnog broja. Njihov broj je, kako tvrde u PIO fondu, pre 15 godina činio više od trećine ukupnog broja penzionera, a danas je sveden na manje od jedne petine. Statistika pokazuje i da ih je u apsolutnom iznosu sve manje. 

Nebojša Rajković, generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, objašnjava da najveći broj invalidskih penzija potiče iz onih zanimanja koja imaju benificirani radni staž, odnosno iz redova policije i vojske. 

"Niko ne vodi preciznu evidenciju iz kojih profesija dolaze penzioneri invalidi, niti se zna broj onih koji su uz neadekvatnu medicinsku dokumentaciju okončali radni vek. Zbog toga je neophodna reforma ove oblasti penzijskog sistema", kaže Rajković. 

U PIO fondu naglašavaju da se pravo na invalidsku penziju ostvaruje na osnovu potpunog gubitka radne sposobnosti, a ne na osnovu nesposobnosti za obavljanje posla koji osiguranik radi, pa stoga, oni nemaju evidenciju zanimanja, jer, kako tvrde, nije bitna za donošenje konačne odluke o pravu na invalidsku penziju. 

"Svaki osiguranik koji podnese zahtev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju dostavlja određenu medicinsku dokumentaciju, a lekar veštak na pregledu ocenjuje njegovo zdravstveno stanje", kaže Jelica Timotijević iz PIO fonda. 

Na osnovu toga donosi nalaz, ocenu i mišljenje i ako osiguranik ostvari pravo, a postoji mogućnost poboljšanja zdravstvenog stanja, zakazuje se kontrolni pregled u roku do godinu dana, kada se obavlja ponovno veštačenje. Kontrolu uvek radi drugi lekar, a ne onaj koji je radio prvo veštačenje. Svaki nalaz, ocena i mišljenje lekara veštaka prođe kontrolu nalaza, tako da je isključena mogućnost greške. Osiguranik čije zdravstveno stanje ne podrazumeva potpuni gubitak radne sposobnosti ne može da ostvari pravo na invalidsku penziju.

 

Izvor: Novosti