Socijalno-ekonomski savet bez odluke o minimalnoj zaradi

14.02.2014.

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije nije na današnjoj sednici doneo odluku o visini minimalne zarade zbog različitih stavova poslodavaca i sindikata, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.



Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojše Atanackovića, predstavnici sindikata su na današnjoj sednici tražili da se minimalna cena rada poveća sa 115 na 130 dinara.

On je Tanjugu izjavio da prepredstavnici poslodavaca smatraju da za tako nešto nema mesta, kao i da je ministar finansija Lazar Krstić upozorio da za to povećanje nema sredstava u budžetu.

"Mi iz UPS smo rekli da nema mesta povećavanju, s obzirom na to da se ništa ozbiljno nije promenilo u privredi u odnosu na 2011. godinu, kada je ustanovljena prethodna minimalna cena rada", rekao je Atanacković večeras Tanjugu.

Prema njegovim rečima, sastanku je prisustvovao i ministar finansija Lazar Krstić koji je rekao da je republički budžet za 2014. godinu projektovan na sadašnjem nivou plata i da bi svako povećanje probijalo plan državne kase.
"Od toga (povećanja minimalne cene rada) neće biti ništa", ocenio je Atanacković.

I prethodna minimalna cena rada, kako kaže, bila je po opštoj proceni preterano velika, jer je bila povećana za 13 odsto, kao što se i danas traži, a pri tome je rast bruto domaćeg proizvoda bio mnogo manji.

"Kada je prošli put povećana minimalna zarada, sindikati su tada tražili povećanje sa 105 na 112 dinara, i pošto je tada bila predizborna kampanja, kao danas, na sastanak Socijalno-ekonomskog saveta je došao državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, koji je zamenjivao ministra finansija Mirka Cvetkovića i rekao da će cena biti 115 dinara i tako je ostalo", podseća Atanacković.

Zbog razmimoilaženja u stavovima predstavnika sindikata i poslodavaca na sednici Socijalno-ekonomskog saveta odlučeno je da Vlada Srbije, u skladu sa zakonom, donese odluku o visini minimalne zarade za peroid januar - jun 2014. godine, saopšteno je danas iz vlade. 

Socijalno-ekonomski savet, kojem je predsedavao premijer Ivica Dačić, ocenio je takođe da radna grupa što pre treba da okonča rad na izradi Nacrta zakona o radu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug