Vlada medijator u slučaju Zajača

14.02.2014.

Vlada Srbije posredovaće između zaposlenih radnika u Zajači i vlasnika Miroslava Bogićevića kako bi se pronašlo rešenje za okončanje štrajka.

 

"Primio nas je savetnik prvog potrpedsednika vlade Dragan Đoković. Čuo se sa vlasnikom Miroslavom Bogićevićem i on mu je obećao da će nas primiti danas u Šapcu, po povratku iz Beograda", rekao je predsednik štrajkačkog odbora tog rudnika Dragan Pantić.

Pantić je naveo da rudari od vlasnika traže da im isplati tri od sedam i po plata koliko im ukupno duguje, da im overi zdravstvene knjižice i plati socijalno i penziono osiguranje.

Ukoliko to ne ispuni rudari će nastaviti štrajk do ispunjenja zahteva, rekao je Pantić dodajući da im je Đoković obećao da će o njihovim problemima obavestiti prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

"Sačekaćemo izvesno vreme da dobijemo odgovor od njega. Nadam se da ako vlada stoji iza nas da ćemo uspeti da rešimo problem koji traje već nekoliko godina", rekao je Pantić, navodeći da im je vlasnik u međuvremenu isplatio jednu zaradu.

Oko 100 radnika Rudnika i topionice "Zajača" počelo je oko 11 sati protest pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu zahtevajući raskid ugovora o privatizaciji.

Radnici u Rudnicima i topionici "Zajača", koji posluju u okviru koncerna Farmakom, štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada počeli su 28. januara, najpre u krugu fabrike, a od 6. februara protestovali su ispred upravne zgrade firme u Loznici.

Vlasnik koncerna Farmakom Miroslav Bogićević kupio je 28. februara 2006. godine preduzeće Rudnici i topionica "Zajača", koje trenutno zapošljava oko 330 radnika.

 

Izvor: Beta, Tanjug, B92